«Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, οι χώροι νοσηλείας χρονίως πασχόντων, είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό», υπογράμμισε. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, στα γηροκομεία θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας πιο αυστηρά, δυο και τρεις φορές ημερησίως, διαφορετικά «θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή», τόνισε.
Όπως εξήγησε, διεθνώς τα γηροκομεία είναι από τα μέρη που πλήττονται πιο σκληρά από τον νέο κορονοϊό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με υψηλά ποσοστά θανάτων.
«Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων ευγηρίας στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν εκεί αβοήθητοι και υπέργηροι ηλικιωμένοι ασθενείς», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19. Διευκρίνισε, όμως, πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για αυτούς τους χώρους.
Σε αυτές τις οδηγίες κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων και μέτρων, που αφορούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή διασποράς, όχι μόνο του νέου ιού αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της γρίπης.
Τα μέτρα αφορούν όχι μόνο όσους μένουν στους οίκους ευγηρίας ή τα θεραπευτήρια, αλλά και τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους. Περιλαμβάνουν την αναστολή των ομαδικών δραστηριοτήτων, την καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου παρά μόνο για ιατρικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους και από άτομα που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Και πάλι, σε αυτές τις περιπτώσεις, η είσοδος γίνεται με αυστηρά μέτρα προστασίας.
Κατ' οίκον παραμονή με ηλικιωμένους και μέλη ευπαθών ομάδων
«Παρόμοια εικόνα πρέπει να έχουμε και για τα σπίτια μας, αν έχουμε ηλικιωμένους και ανθρώπους αυξημένου κινδύνου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην έχουμε καθόλου ή σχεδόν καθόλου επαφή με αυτούς, παρά μόνο για βοήθεια και με αυστηρούς κανόνες υγιεινής, ιδιαίτερα αν έχουμε ακόμα και το ελάχιστο σύμπτωμα. Ας απομονωθούμε κάπου αλλού σε χωριστό χώρο. Ας φροντίσει τα ηλικιωμένα άτομα ένας, ο ίδιος άνθρωπος, που θα έχεις και αυτός όσο το δυνατόν ελάχιστες επαφές, με προσοχή στους κανόνες υγιεινής», συμπλήρωσε.
Με την παραμικρή υποψία νόσου πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να λαμβάνονται τα μέτρα για την προστασία όλων και να δίνονται περαιτέρω οδηγίες.
«Ας προστατέψουμε τους ευάλωτους συμπολίτες, συνταξιδιώτες μας στο ταξίδι της ζωής», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.