«Είχα πει ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σήμερα, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων επεκτείνουμε τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως εξήγησε, αυτό κρίθηκε απαραίτητο καθώς παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα, που αυξάνει την επικινδυνότητα της εμφάνισης, αλλά και γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται. «Δίνουμε μια μάχη η οποία θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Αίσθηση, όμως, προκάλεσε και η ανακοίνωση του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα για τα νέα κρούσματα και την επέκταση των μέτρων.
Όπως δήλωσε, η χώρα μας καταγράφει πλέον συνολικά 190 κρούσματα, 36 από τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ 11 κρούσματα δεν έχουν σαφές ιστορικό ταξιδιωτικό ή επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο κρούσμα (επαφή), 9 εκ των οποίων είναι στην περιοχής της Αττικής.
5 συμπολίτες μας νοσούν σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Συνολικά, 47 άτομα νοσηλεύονται. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2700 εργαστηριακοί έλεγχοι, τις τελευταίες 48 ώρες πάνω από 1000, πανελληνίως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 47 είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, της ηλικιακής ομάδας 40-64 ετών είναι 79, ενώ υπάρχουν και 7 παιδιά, δηλαδή άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών.
Συνολικά, νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Πάτρας 21 άτομα, στο Σωτηρία 9, στο ΑΧΕΠΑ 8, στο Αττικό 6, στη Μυτιλήνη 1 και στο Θριάσειο 1.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες ανά περιοχή, έχουμε 85 άτομα στην περιοχή της Αθήνας, στην Ηλεία 40, στην Αχαϊά 9, στη Θεσσαλονίκη 6, στην Ανατολική Αττική 5, στη Ζάκυνθο 4, στην Καστοριά 3.
Μεταξύ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι 1 άτομο στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας, 1 στη Σωτηρία, 1 στο Αττικό και 1 στο ΑΧΕΠΑ.
Κλειστά για 15 ημέρες
Μετά από αυτά η Επιτροπή εισηγήθηκε περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Έτσι, κλείνουν για 15 ημέρες όλα τα εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ και καφετέριες, όλη η εστίαση, εκτός από delivery και take-away, δηλαδή οτιδήποτε έχει καθίσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες στα take-away θα επιτρέπεται έως 5 άτομα στην ουρά.
Ακόμη, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογική χώροι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι, σωματεία, εξαιρουμένων ανοικτών χώρων άθλησης για μεμονωμένη άθληση, καθώς και τα κέντρα αισθητικής.
Ανοικτά μένουν καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, ιδιαίτερα ό,τι αφορά τα τρόφιμα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κλείσουν και τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων, αφού υπάρχει πλέον και η διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς και πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα, εκτός από τους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους, όπου θα δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για σημεία με μεγάλο συνωστισμό. Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μασάζ, οίκοι ανοχής και κέντρα τατουάζ κλείνουν επίσης για το ίδιο διάστημα. Κλειστά θα είναι εκπτωτικά χωριά, εμπορικά κέντρα, mall και shops-in-a-shop. Τα μεμονωμένα καταστήματα θα είναι ανοικτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τροποποιηθεί και η λειτουργία των ΚΕΠ και θα είναι ανοικτά 7.30 με 15.00 και θα παραμένουν κλειστά Σάββατο. Κλειστά και τα σαλέ των χιονοδρομικών.
Παράλληλα, λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα αυτούς με ανοσοκαταστολή. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η εργασία back office, δηλαδή να μην εργάζονται σε χώρους που έρχονται σε επαφή με κόσμο. Καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι σε συνεννόηση με το γιατρό τους θα μπορούν να πάρουν άδεια ή θα προβλέπεται και η εργασία από το σπίτι.