Προσλήψεις, εξοπλισμό, κλίνες ΜΕΘ και μέσα ατομικής προστασίας ζητούν νοσοκομειακοί γιατροί που συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Υγείας. «Δεν μας δέχθηκαν λόγω κορονοϊού», δήλωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Την εικόνα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού περιέγραψαν γιατροί του ΕΣΥ που συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Υγείας. Περίπου 20 άτομα, γιατροί από διάφορα δημόσια νοσοκομεία, συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του Υπουργείου και φώναξαν συνθήματα, κρατώντας πανό, με βασικά αιτήματα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και λειτουργία κλινών ΜΕΘ, καθώς και προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας.
Όπως τόνισε ο Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), «αυτός ο πόλεμος ενάντια στον αόρατο εχθρό για να κερδηθεί χρειάζεται :
- Στρατιώτες, που είναι μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία
- Επιθετικά όπλα, αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ
- Αμυντικά όπλα, μέσα ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό, ώστε να μην αρρωστήσουν και βγουν εκτός μάχης».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, οι γιατροί είχαν ζητήσει επίμονα και επίσημα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας εδώ και 15 ημέρες χωρίς ανταπόκριση. Για αυτό και αποφάσισαν να έρθουν στο Υπουργείο.
«Αναφορές από πολλά νοσοκομεία ότι είναι ελλιπής και ανεπαρκής ο ανεφοδιασμός στα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό», ανέφερε. Μάλιστα, ένας γιατρός από το Σισμανόγλειο έδειξε τις μάσκες που τους διανεμήθηκαν σήμερα και τις οποίες ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε αποκριάτικες, ψεύτικες και τελείως ακατάλληλες και είναι μόνο για το φαίνεσθαι.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Παπανικολάου 40 με 50 είναι οι υγειονομικοί που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και περίπου άλλοι τόσοι που είναι σε καραντίνα.
«Τόσα χρόνια μας έχουν παροπλισμένους. Η υγεία του λαού είναι σε καραντίνα πάνω από 10 χρόνια», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Ο κ. Σιώρας σημείωσε με νόημα πως «στον πόλεμο δεν πάνε μόνο οι κρατικοί ιατροί, πάνε και οι ιδιώτες γιατροί». Ζήτησε, άμεσα, την επίταξη των ιδιωτικών δομών. Αναφερόμενος στην εξέταση για το τεστ του κορονοϊού ζήτησε και την επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων. Ακόμη, απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν τα 110 κλειστά κρεββάτια ΜΕΘ και να αναπτυχθούν και περισσότερα.
«Μας δίνουν τις μάσκες με το σταγονόμετρο, 1000 μάσκες σήμερα, 1000 αύριο κλπ. Οι μάσκες P3 που είναι πιο προστατευτικές λείπουν από πολλά νοσοκομεία», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, υπολογίζεται ότι από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το 11% είναι υγειονομικοί.
«Φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας προσβλήθηκε από κορονοϊό», δήλωσε από την πλευρά της η Αφροδίτη Ρέτζιου πρόεδρος, της ΟΕΝΓΕ. «Τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο Υφυπουργός Υγείας αρνήθηκαν να συναντήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς επειδή φοβούνται τον κορονοϊό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ, Ρέτζιου, οι λιγοστοί γιατροί που διορίστηκαν έχουν σύμβαση για 12 μήνες που θα λήξει αυτοδίκαια μετά την πάροδο των 12 μηνών. «Οι 2000 προσλήψεις που τις πηγαινοφέρνουν από το καλοκαίρι δεν αφορούν νοσοκομειακούς γιατρούς (1.500 νοσηλευτές, 500 παραϊατρικό)», σημείωσε.
{https://www.youtube.com/watch?v=Q4cyl3ae_w8&feature=youtu.be}
Ανέφερε, δε, ότι στο Θριάσιο που είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς η μονάδα εντατικής θεραπείας του Λάτσιου νοσοκομείου εγκαυμάτων προορίζεται να γίνει μονάδα για την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. «Κι εκεί ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών», συμπλήρωσε.
Κατά την κ. Ρέτζιου, το ποσοστό μετάδοσης ενδονοσοκομειακής μετάδοσης μεταξύ υγειονομικών και ασθενών στις άλλες χώρες ανέρχεται στο 30%.
«Μάσκες που είναι μια χρήσης που διαρκούν για 6 έως 7 ώρες μας τις δίνουν για 5 μέρες. Μας λένε να τις αερίζουμε. Στο τμήμα μου που είμαστε 25 άτομα προσωπικό μας δίνουν 50 μάσκες για 7 ημέρες.