«Κλείνει μια περίοδος, έπειτα από 6 εβδομάδες με πρωτόγνωρες απαγορεύσεις και διαδικασίες. 1.008 ώρες ολοκληρώνονται στις 6 το πρωί [της Δευτέρας]», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Ν. Χαρδαλιάς κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία του ιού στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα που θα επιβάλλονται κατά την εμφάνιση κρουσμάτων βασικά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη είναι «τα επιδημιολογικά φορτία που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, το είδος της διασποράς σε μια περιοχή και η σχέση των κρουσμάτων με τον πραγματικό πληθυσμό».
«Δεν υπάρχει γενική νότα πάνω σε αυτό. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να σταθμίζουμε καθημερινά τα διαφορετικά χωροταξικά clusters σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε όλα τα στοιχεία και σε συνεργασία με τους επιστήμονες μας να λαμβάνουμε τις σχετικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες κρίσιμο πεδίο στη νέα φάση που εισέρχεται η χώρα από τις 6 το πρωί της Δευτέρας είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η ανάγκη για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, της διατήρησης των αποστάσεων και του περιορισμού του αριθμού των επιβατών και της χρήσης μάσκας είναι αυξημένη. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι έλεγχοι των αρχών να εστιάσουν σε λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ, τραμ κλπ, καθώς και στα ταξί.
Ακόμη, το ενδιαφέρον των αρχών στρέφεται και στα νησιά, στα οποία ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ήταν περιορισμένος, αλλά παραμένουν σε ειδικό καθεστώς, κατά το οποίο δεν μπορούν να μετακινηθούν σε αυτά άτομα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Ωστόσο, καθώς η χώρα περνάει αύριο στη νέα φάση στη μάχη κατά του Covid-19, στη νησιωτική Ελλάδα θα μπορούν να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι αλλά και τεχνικοί κρίσιμων υποδομών.
Η ανησυχία για την πορεία της νόσου στα νησιά μας σχετίζεται με τις αντικειμενικές δυσκολίες στις μεταφορές από και προς τα νησιά, τις περιορισμένες δυνατότητες των δομών υγείας και της δομής των τοπικών κοινωνιών.
Διαβάστε επίσης : Χαρδαλιάς - Ο «χάρτης» των 2.626 κρουσμάτων κορονοϊού – Πως θα αποφασιστούν νέα μέτρα
Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, από τα 2.626 κρούσματα:
- 1.496 (55, 9%) ήταν στην Αττική
- 237 αφορούσαν δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού
- 198 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία
- 160 στη Δυτική Μακεδονία
- 125 σε πλωτά μέσα
- 94 στη Δ. Ελλάδα
- 93 στην Αν. Μακεδονία και Θράκη
- Και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες
Σε επίπεδο νομών τα περισσότερα κρούσματα, μηδενικά ήταν τα κρούσματα στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν :
- Καστοριά με 85 κρούσματα
- Κοζάνη με 71 κρούσματα
- Ξάνθη με 52 κρούσματα
- Λάρισα με 50 κρούσματα
- Ηλεία με 48 κρούσματα.