Στις 21 Ιουλίου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέστρεψε στις τηλεοπτικές οθόνες, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να επαναφέρει τακτική ενημέρωση των πολιτών γύρω από τον κορονοϊό. Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν είχε γίνει εμφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται.
Με την Κυβέρνηση να αποδίδει την αύξηση στη χαλάρωση των πολιτών και στην αδυναμία εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας, την ορθή χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, δηλαδή, παρά τις φωνές που έκαναν λόγο για λανθασμένη προσέγγιση στο άνοιγμα του τουρισμού, ανεπαρκή τεστ και δυσανάλογα, αναποτελεσματικά μέτρα, κατέστη γρήγορα σαφές ότι η τακτική αυτή ενημέρωση θα πρέπει να ενισχυθεί, τόσο σε αριθμό ημερών όσο και σε επιστημονική πληροφορία. Είναι ενδεικτικό πως την ημέρα της επιστροφής Χαρδαλιά στην ενημέρωση στα τέλη Ιουλίου τα νέα κρούσματα ανέρχονταν σε 36, αριθμός που εκτινάχθηκε σε τριψήφιο στις αρχές Αυγούστου και με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου κατέγραφε μια υποχώρηση, συνέχιζε την ανοδική του πορεία, με το φράγμα των 300 επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων να φαίνεται ξεκάθαρα στον ορίζοντα.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον COVID-19, το Rt εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα, καθώς τα κρούσματα επιταχύνθηκαν. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 42 από 103 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 119 από 108 ημέρες.
Οι συνθήκες φαίνεται να επέβαλαν την επιστροφή του διδύμου Τσιόδρα-Χαρδαλιά, αν όχι σε καθημερινή βάση σίγουρα συχνότερα. Έτσι, από μια φορά την εβδομάδα από την Πολιτική Προστασία και τον κ. Χαρδαλιά αποφασίστηκε η τακτική ενημέρωση να επιστρέψει στο Υπουργείο Υγείας, να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή απόγευμα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα. Τις ημέρες που ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας απουσιάζει θα τον αντικαθιστά ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως θα γίνει και σήμερα το απόγευμα, πρώτη ημέρα επιστροφής της τακτικής ενημέρωσης γύρω από τις επιστημονικές εξελίξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μαζί τους και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Αν τώρα η ενημέρωση θα μπορέσει να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις γύρω από τη διαχείρηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας μένει να φανεί και αυτό γιατί η διαδικασία, η οποία αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της πανδημίας, δυστυχώς συνοδεύεται από λειτουργικές δυσκολίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αδυναμία πραγματοποίησης όλων των ερωτήσεων των διαπιστευμένων δημοσιογράφων ή ακόμη και απλών αποριών ερωτήσεων, που συχνά προκύπτουν.
Ερωτήσεις που προκύπτουν από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ ίσως απαντηθούν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, με μια χαρακτηριστική εξ αυτών να παραμένουν τα "ορφανά" κρούσματα, όρο που δεν αποδέχεται ο κ. Τσιοδρας και ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά που προκύπτει σαφώς από την κατανομή των κρουσμάτων, όπου γίνεται λόγος για κρούσματα που συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και άλλα με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία όμως είναι συνήθως μικρό μέρος του συνολικού αριθμού των εγχώριων κρουσμάτων.
Χθες για παράδειγμα, ανακοινώθηκαν 170 επιπλέον κρούσματα. Από αυτά τα 134 είναι εγχώρια κρούσματα, ενώ 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 14 αφορούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ηλίας Μόσιαλιος, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE του Λονδίνου και εκ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού άσκησε κριτική χθες, μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, αξιώνοντας εθνική στρατηγική, που βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση και όχι αντανακλαστικές κινήσεις.
Κριτική Μοσιαλου: Χρειαζόμαστε άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Την ίδια ώρα, προβληματισμός εκφράζεται για το άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και μετά τις ανακοινώσεις της Υπουργού Ν. Κεραμέως, κυρίως για την απουσία συγκεκριμένων αποφάσεων που σχετίζονται με μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, με την αναφορά σε μέσο όρο να δημιουργεί σύγχυση.
Με τον τουρισμό να έχει δεχθεί πλήγμα, το ΕΣΥ να προετοιμάζεται για ένα πιθανό δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας, δεδομένης και της αύξησης των διασωληνώσεων (31 συνάνθρωποι μας, ανάμεσα τους και δύο ανήλικοι) η Κυβέρνηση καλείται να βρει μια φόρμουλα που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία από όλους τους κινδύνους, τόσο της πανδημίας όσο και της ύφεσης. Αυτή η άσκηση ισορροπίας ίσως τελικά έχει την απάντηση της στο σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής, όπως σημειώνει ο κ. Μόσιαλος. Μιας εθνικής στρατηγικής που όπως αναφέρει ο καθηγητής πρέπει να βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση, αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο ιατρικό θέμα.