Η υγεία των μαμάδων και των βρεφών αποτελεί το θεμέλιο για υγιείς οικογένειες και κοινότητες, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους μας. Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως επισημαίνει, η φετινή 7η Απριλίου θα αποτελέσει την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας για την υγεία των μητέρων και των νεογνών. Η εκστρατεία, με τίτλο Healthy beginnings, hopeful futures, θα παροτρύνει τις κυβερνήσεις και την υγειονομική κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό των προλήψιμων θανάτων μητέρων και νεογέννητων και να δώσουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία των γυναικών.
Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του θα μοιραστούν επίσης χρήσιμες πληροφορίες για την υποστήριξη υγιών κυήσεων και γεννήσεων και καλύτερης μεταγεννητικής υγείας.
Βοηθώντας κάθε γυναίκα και κάθε μωρό να επιβιώσουν και να ευημερήσουν
Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Με τραγικό τρόπο, με βάση τις τρέχουσες δημοσιευμένες εκτιμήσεις, σχεδόν 300 000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού κάθε χρόνο, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους και περίπου 2 εκατομμύρια άλλα γεννιούνται νεκρά. Αυτό σημαίνει περίπου 1 θάνατος που θα μπορούσε να αποφευχθεί κάθε 7 δευτερόλεπτα.
Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, 4 στις 5 χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων βελτίωσης της μητρικής επιβίωσης έως το 2030. Μία στις 3 δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση των θανάτων των νεογέννητων.
Ακούγοντας τις γυναίκες και υποστηρίζοντας τις οικογένειες
Οι γυναίκες και οι οικογένειες παντού χρειάζονται υψηλής ποιότητας φροντίδα που να τις υποστηρίζει σωματικά και συναισθηματικά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
Τα συστήματα υγείας πρέπει να εξελίσσονται για να διαχειρίζονται τα πολλά ζητήματα που προκύπτουν και δεν περιορίζονται μόνο στις άμεσες μαιευτικές επιπλοκές, αλλά και σε παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, τις μη μεταδοτικές ασθένειες και τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Επιπλέον, οι γυναίκες και οι οικογένειες πρέπει να υποστηρίζονται από νόμους και πολιτικές που διασφαλίζουν την υγεία και τα δικαιώματά τους.
Στόχοι της εκστρατείας
- Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κενά που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των μητέρων και των νεογνών και την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ευημερία των γυναικών.
- Να υποστηρίξει αποτελεσματικές επενδύσεις που βελτιώνουν την υγεία των γυναικών και των βρεφών.
- Να ενθαρρύνει τη συλλογική δράση για τη στήριξη των γονέων καθώς και των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν κρίσιμη φροντίδα.
- Να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη μεταγεννητική περίοδο.
Λίγη ιστορία
Από τη «γέννηση» της στην Πρώτη Συνέλευση Υγείας το 1948 και από την έναρξη της ισχύος της το 1950, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε ένα συγκεκριμένο θέμα υγείας, ώστε να αναδείξει έναν τομέα προτεραιότητας που απασχολεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ΠΟΥ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της υγείας και να λειτουργεί αυτόνομα χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Για τον εορτασμό της ίδρυσης του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, η 7η Απριλίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία τα τελευταία χρόνια φέρνει στο φως σημαντικά θέματα όπως η ψυχική υγεία και η κλιματική αλλαγή.