“Δεν νομίζω ότι θα ήταν υποχρεωτικό. Αν θέλουν να τις φοράνε μπορούν”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι πολίτες της Νέας Υόρκης υποχρεώθηκαν να καλύπτουν το πρόσωπό τους αλλά όχι με χειρουργικές μάσκες, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Μέχρι τώρα ο αριθμός των νεκρών που καταγράφονται στις ΗΠΑ είναι 6.000.
Η Νέα Υόρκη είναι η περιοχή με τους περισσότερους νεκρούς καθώς 1.562 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που κάνει καταμέτρηση.
Τόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) όσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαναξιολογούν τη χρήση μάσκας, καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.
Ο Covid -19 μεταφέρεται μέσω στον σταγονιδίων των ανθρώπων που βήχουν και φτερνίζονται, ωστόσο υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την απόσταση ασφαλείας που πρέπει να κρατάμε ο ένας από τον άλλον.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΟΥ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές αν συνδυάζονται με σωστό πλύσιμο χεριών και κοινωνική απόσταση και δεν συνιστά να τις χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα και δεν φροντίζουν αρρώστους.
Την Πέμπτη ωστόσο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio τόνισε είναι ανάγκη να καλύπτουν όλοι το πρόσωπό τους όταν βγαίνουν έξω ή όταν είναι κοντά σε άλλους.
“Μπορεί να είναι ένα μαντήλι, κάτι που ενδέχεται να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι ή ακόμα και μια μπαντάνα” είπε.
“Δεν είναι απαραίτητο να είναι χειρουργική μάσκα. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιείτε μάσκες που είναι απαραίτητες για τους ανθρώπους που τις χρειάζονται άμεσα”
Σε κάθε περίπτωση στις ΗΠΑ υπάρχει οδηγία προς τους πολίτες να μένουν σπίτι με πάνω από το 75% των Αμερικανών να βρίσκεται σε καραντίνα.
Ο Τσιόδρας για τη χρήση μάσκας
Υπενθυμίζεται ότι και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είχε τονίσει την 1η Απριλίου 2020 ότι γνωρίζει ότι υπάρχει μια διχογνωμία σχετικά με τη χρήση μάσκας.
Τόσο το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) των ΗΠΑ τόσο ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) τονίζουν ότι μόνο τα άτομα που έχουν συμπτώματα, φροντίζουν αρρώστους και γενικά ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να φορούν μάσκες” ανέφερε ο καθηγητής.
Και σημείωσε: “Αντιλήφθηκα πώς υπάρχει μια διχογνωμία. Κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης νοσημάτων, υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτή την πανδημία.
Άλλοι εξίσου ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική αυτή είναι λάθος, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά και ότι ενέχει και κινδύνους καθώς δεν χρησιμοποιείται σωστά”.
"Αυτοί που χρειάζονται σίγουρα τις μάσκες είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές", είπε ο καθηγητής και τόνισε ότι αν τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις οι μάσκες δεν θα χρειάζονταν.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν επιφυλακτικός ως προς την τοποθέτησή και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ακόμα 100% σίγουροι για τίποτα.