Η διασπορά της Όμικρον σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο οδήγησε σε ταχεία και γενικευμένη επιδείνωση της κατάστασης δημόσιας υγείας στην Ευρώπης, με τον εντοπισμό περισσότερων κρουσμάτων από ποτέ. Αυτή η ταχεία διασπορά της όμικρον θέτει ένα αυξημένο ρίσκο αποσταθεροποίησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στα μέλη κράτη της Ε.Ε. Αυτό έχει αναγκάσει τα κράτη να αναθεωρήσουν τις συστάσεις για την περίοδο καραντίνας.
Δεδομένης της κατάστασης, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν την τροποποίηση των εμβολιαστικών τους στρατηγικών και κάποιες έχουν ήδη αποφασίσει τη χορήγηση 4ης δόσης σε ορισμένους πληθυσμούς. Κάποιες άλλες περιμένουν πρόσθετα δεδομένα προτού πάρουν μία τελική απόφαση. Επιπροσθέτως, η επικείμενη άφιξη προσαρμοσμένων εμβολίων στα νέα στελέχη διεγείρει ερωτήματα για την στρατηγική που ακολουθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, η πρόσφατη ανάδυση της Όμικρον έχει υπογραμμίσει τη σημασία του παγκόσμιου εμβολιασμού για να αποφευχθεί ένα νέο χειρότερο κύμα.
Τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας
Γι αυτούς τους λόγους, χρειάζεται μία συντονισμένη απάντηση από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αυτή η έκτακτη συνεδρίαση θα επιτρέψει σε όλους τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ, καθώς και σε εκείνους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις μη φαρμακευτικές (μέτρα παραμονής στο σπίτι, απαγόρευση κυκλοφορίας κ.λπ.) και τις φαρμακευτικές εθνικές στρατηγικές, ιδίως τις στρατηγικές εμβολιασμού. Στη συνέχεια, θα συζητήσουν τον συντονισμό αυτών των στρατηγικών συζητώντας τη διαχείριση μίας 4 δόσης και την επόμενη κοινή προμήθεια εμβολιασμού. Σε διεθνές επίπεδο, θα γίνει υπενθύμιση σχετικά με την ανάγκη να συνεχίσουν να στηρίζουν σθεναρά χώρες με ανεπαρκή πρόσβαση σε εμβόλια, κάτι που αποτελεί κοινή προτεραιότητα στην Ένωση.
Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών και αρχών, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στον Τομέα της Υγείας (HERA).
ΠΗΓΗ: presidence-francaise.consilium.europa.eu