«Οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 80 αυξάνοντας την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πάνω από 50% των εγχώριων κρουσμάτων κορονοϊού είναι στην Αττική», ανέφερε κατά την ενημέρωση ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποιώντας για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, καθώς αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας όπως φαίνεται σε χώρες με 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία.
Προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα ενόψει της δύσκολης περιόδου που αναμένεται, η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων να ετοιμάσει έναν "οδικό χάρτη", που θα ομαδοποιεί τα μέτρα που θα εφαρμόζονται ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, ενάν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.
Τα μέτρα και οι κανόνες θα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, που θα αντιστοιχούν στο επιδημιολογικό φορτίο ανά περιοχή.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η ελληνική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία από την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοροποιημένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή συνέχιση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας, δηλαδή τον «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19».
Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας:
- Ετοιμότητας
- Επιτήρησης
- Αυξημένης επιτήρησης
- Αυξημένου κινδύνου
Τα μέτρα θα εφαρμόζονται σε επίπεδο Π.Ε. εκτός από έκτακτες περιστάσεις και ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες. Ο χάρτης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το επόμενο βήμα στην περίπτωση της Αττικής δεν αποκλείεται να είναι η καθολική χρήση της μάσκας, αν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρήσει, αν και η κόπωση των πολιτών επιτάσσει ειδικούς χειρισμούς.
Η απόφαση για επιβολή του εν λόγω μέτρου στην Αττική θα ληφθεί στην περίπτωση που διαπιστωθεί ό,τι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καταστεί δεύτερη φύση στους πολίτες η ανάγκη για χρήση της μάσκας σε σημεία με συνωστισμό, ακόμα και αν είναι εξωτερικός χώρος, ή ακομα και αν εισέρχονται σε εσωτερικό χώρο, όπως καταστήματα, για λίγα λεπτά.
Η Αττική άλλωστε έχει ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως ετερόκλητοι πληθυσμοί, διευρυμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς και μεγάλες μετακινήσεις ατόμων σε διάφορες περιοχές κοκ. Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκινης στα αστικά κέντρα η απόδοση των μέτρων είναι αργή. Αν ο ρυθμός αύξησης ανέβει τότε θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά εκτίμησε πως δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως είναι καθημερινή η αξιολόγηση των μέτρων, αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε στα όσα εφαρμόζονται πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή νεών.
Αντιστοίχως, λοιπόν, σε ό,τι αφορά την απαγόρευση μετακινήσεων, ένα τέτοιο μέτρο ίσως ενεργοποιηθεί σε ζώνες που βρίσκονται στο Επίπεδο 3 ή 4, τα υψηλότερα εκ των επιπέδων επιτήρησης, αλλά όχι σε επίπεδο δήμων ή περιφερειών.
Αντιθέτως, η απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τα μεσάνυχτα βρισκει αρκετές αντιστάσεις, καθώς αμφισβητείται κατά πόσο μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά επιδημιολογικά οφέλη. Με το κλείσιμο τα μεσάνυχτα αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλαμ και κέντρα διασκέδασης, αλλά αν για παράδειγμά αποφασιστεί να κλείνουν τα μαγαζιά στις 22.00 δεν αποκλείεται να "οδηγηθεί" περισσότερος κόσμος σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους που δεν μπορούν να επιτηρηθούν εύκολα.