Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι η επιδημία δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται μέχρι τώρα. «Ο αριθμός των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε αυξητική τάση με τιμές πάνω από 300, συνέπεια εστιών υπερμετάδοσης με τοπικό χαρακτήρα».
Την ανησυχία του εξέφρασε για την διαρκώς αυξητική τάση των διασωληνωμένων που δείχνει την τάση αύξηση της πίεσης του Συστήματος Υγείας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Αττική ως επίκεντρο της πανδημίας. Με πληθυσμό περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας, η Αττική καταγράφει συχνά περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντός της Αττικής.
Στη συνέχεια αιτιολόγησε για ποιο λόγο τα αστικά κέντρα είναι τόσο ευάλωτα στην πανδημία.
«Η αυξημένη ένταση της πανδημίας είναι συμβατή με την προτίμηση του COVID-19 να διασπείρεται σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κοινωνικών επαφών και συγχωτισμός με άτομα που δεν ανήκουν στον καθημερινό κύκλο» εξήγησε.
Στη συνέχεια ανέφερε παραδείγματα μεγάλων αστικών κέντρων που έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία.
Πόλεις που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα
- Βερολίνο: με πληθυσμό παρόμοιο με της Αττικής έχει περισσότερα από 12 χιλιάδες κρούσματα και 226 νεκρούς
- Νέα Υόρκη : 2,5 φορές μεγαλύτερος πληθυσμό της Αττικής έχει καταγράψει 242 χιλιάδες κρούσματα και σχεδόν 24 χιλιάδες θανάτους
- Λονδίνο: 2,5 φορές μεγαλύτερος πληθυσμό της Αττικής έχει καταγράψει 45 χιλιάδες κρούσματα και 7 χιλιάδες θανάτους.
«Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας».
Τα μέτρα στην Αθήνα έχουν στόχο να περιορίσουν τον ιό μεταξύ ατόμων που δε γνωρίζονται μεταξύ τους. Έτσι θα γίνει πιο εύκολο και η ιχνηλάτηση.