Ας συμβιβαστούμε την ιδέα ότι δεν τελειώνει αύριο η πανδημία. Η πανδημία θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης των πραγμάτων. Στη Γαλλία μιλάμε και προετοιμαζόμαστε για το 5ο κύμα. Δεν είναι κινδυνολογίες. Τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση.
Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο», είπε ο κ. Γεροτζιάφας.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, το εμβόλιο είναι ασφαλές για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
«Παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι χαρακτηριστικό, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έκανε το γύρο της χώρας για να πείσει για τον εμβολιασμό. Το να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα», είπε.
Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν «μπετοναριστεί» οι ανεμβολίαστοι. Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν απορίες που πολλές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε.
«Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει μία ανταπόδοση. Στην περίπτωση του κορονοϊού είναι η παροχή περίθαλψης. Χρειάζεται ταυτόχρονα το κράτος να πει «κοιτάτε, σας οργάνωσα μονάδες περίθαλψης, κινητοποίησα τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης, ώστε όταν έχετε συμπτώματα να πηγαίνετε στον γιατρό», κατέληξε.
Δεν ξεχνάμε τις...μάσκες
Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι μια νέα μελέτη για την αποτελεσματικότητα της μάσκας δείχνει ότι η προσταστία που προσφέρει είναι αποτελεσματική αλλά δεν επαρκεί αν δεν έχει γίνει το εμβόλιο. Ειδικότερα, η χρήση μάσκας είναι το αποτελεσματικότερο -πέρα από τα εμβόλια- μη φαρμακευτικό μέτρο προφύλαξης από την Covid-19, μειώνοντας κατά 53% τις μολύνσεις από κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετείχε και μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Εδιμβούργου στη Σκωτία και Μόνας στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 35 επιστημονικές έρευνες από διάφορες χώρες. Στη μελέτη συμμετείχε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευρώπη Θεοδωράτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2003).
Συνδυάζοντας τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από όλες τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκριτικά η μάσκα μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό κατά 57%, έναντι μείωσης 25% από την τήρηση των αποστάσεων.
Γι' αυτό, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση μάσκας παράλληλα με τους εμβολιασμούς.
Η μελέτη έδειξε ότι και το τακτικό πλύσιμο των χεριών φαίνεται να παρέχει ανάλογα σημαντική προστασία (μείωση 53% του κινδύνου λοίμωξης), όμως λόγω του μικρού αριθμού των σχετικών μελετών η στατιστική αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης θεωρήθηκε σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας.