Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη έχει ενισχυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, ως θεραπεία κατά του COVID-19.
«Αυτού του είδους η θεραπευτική επιλογή έχει μεγάλη ιστορία πετυχημένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην κλινική υγειολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αποτελεσματικότητα των ανιτσωματικών θεραπειών μπορεί να είναι εξαιρετική όταν χορηγηθεί στα πρώτα στάδια της νόσου. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της λύσσας, όταν αυτή θεραπεύεται με αντισώματα.
Μία ιογενή λοίμωξη που έχει 100% θνησιμότητα. Σε άτομα που έχει εκτεθεί στον ιό, όταν χορηγούνται τα αντισώματα εγκαίρως, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος πέφτει στο 0%. «Το προφίλ ασφάλειας αντισωματικών θεραπειών είναι εξαιρετικό» επανέλαβε στη συνέχεια.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι συζητήσεις για πρώιμη πρόσβαση έχουν ήδη ξεκινήσει και όχι μόνο από μία εταιρεία. Τόνισε, πάντως, ότι δε θα είναι άμεση η διαθεσιμότητα τους για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ισλάνδια: Χώρα- παράδειγμα για το πόσο ύπουλα δρα ο κορονοϊός
Κατά την ενημέρωση, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε παραδείγματα χωρών που έχουν επιβαρυνθεί έντονα τον τελευταίο καιρό από την πανδημία. Μεταξύ αυτών ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Η χώρα, όμως, στην οποία στάθηκε περισσότερο ο καθηγητής αναλύοντας την επιδημιολογική της κατάσταση ήταν η Ισλανδία. Μία απομονωμένη χώρα που επί μήνες είχε λιγότερες από 10 διαγνώσεις, τώρα μετράει 100 ανά ημέρα.
«Αυτό δείχνει την ικανότητα επαναφοράς του ιού ακόμα σε χώρες που είναι εξαιρετικά απομονωμένες» υπογράμμισε.
Θετικά νέα έρχονται από χώρες, όπως η Ισπανία και η Δανία που διαφαίνεται μικρή αλλά σταθερή πτώση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων στα πλαίσια του 2ου κύματος.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ιός εξακολουθεί να εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις ξεπερνώντας τους 400 ανά ημέρα ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τον αριθμό ρεκόρ των 98.