Σημαντική απόκλιση του αριθμού των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, συγκριτικά με τον αριθμό που αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν 68 σκευάσματα. Για την ακρίβεια, υπάρχει έλλειψη 52 σκευασμάτων στο δίκτυο των φαρμακείων, 13 νοσοκομειακών και 3 εμβολίων, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα.
Στην πραγματικότητα, πάντως, οι ελλείψεις φαρμάκων είναι μεγαλύτερες. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα σκευάσματα αυτα είναι μόνο εκείνα για τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ενημερώσει τον ΕΟΦ.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς για πάνω από 400-500 σκευάσματα η διαθεσιμότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένης.
Το καλοκαίρι γιγαντώθηκε το πρόβλημα
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων διευρύνθηκε το φετινό καλοκαίρι. Μιλώντας στον τοπικό τύπο (thesstoday.gr), ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, εξήγησε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν μόνιμο πρόβλημα όλο το χρόνο αλλά το καλοκαίρι μεγαλώνει, καθώες οι εταιρείες κλείνουν λόγω αδειών.
Επομένως, ναι μεν θα υπάρξει βελτίωση του προβλήματος τις επόμενες μέρες αλλά σε καμία περίπτωση δε θα επιλυθεί.
Οι ελλείψεις οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη το 90% των ελλείψεων οφείλεται στις εξαγωγές λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και μόνο ένα 10% περίπου σχετίζεται με προβλήματα στην παραγωγή ή στη διακίνησή τους από την εκάστοτε εταιρεία.
«Είναι μια αδικία αυτό που συμβαίνει. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις διαφορές των τιμών και πλουτίζουν από αυτές. Έτσι οι κάτοικοι κάποιων κεντροευρωπαϊκών και βορείων ευρωπαϊκών χωρών έχουν αυξημένη διαθεσιμότητα σε φάρμακα, τα οποία εμείς κυνηγάμε με το τουφέκι», ανέφερε ο Δ. Ευγενίδης.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως φάρμακα σύγχρονων θεραπειών για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη χοληστερίνη, τον θυρεοειδή, το αναπνευστικό, αλλά και αντιπηκτικά στην Ευρώπη έχουν διπλάσια, τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή, ενώ στην Αμερική, η τιμή μπορεί να είναι και 10 φορές ακριβότερη.
Τι είναι οι παράλληλες εξαγωγές
Ειδικότερα, οι παράλληλες εξαγωγές είναι μια πρακτική νόμιμη και αφορά φάρμακα που έχουν εισαχθεί στη χώρα αλλά επανεξάγονται προς άλλες, κυρίως, κοινοτικές αγορές.
Ωστόσο, συχνά γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος, με αποτέλεσμα να εξάγονται ποσότητες φαρμάκων απαραίτητων για την ελληνική αγορά οδηγώντας σε ελλείψεις. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια στα σκευάσματα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία, ο ΕΟΦ αποφασίζει την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης.
Αποφασισμένος ο Υπουργός Υγείας να μειώσει τις ελλείψεις
Με πρίσφατες δηλώσεις του στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι θα υπάρχει απαγόρευση παραλλήλων εξαγωγών για κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα, για το οποίο παρατηρείται έλλειψη στα ράφια των φαρμακείων της χώρας μας.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα ο ΕΟΦ άλλαξε τη λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, ενώ εμπλούτισε τον πίνακα με τα σκευάσματα τα οποία δεν θεωρούνται πλέον ελλειπτικά και γι’ αυτό επιτρέπεται και πάλι η ελεύθερη ενδοκοινοτική τους διακίνηση.
Συγκεκριμένα, αίρεται η απαγόρευση για 26 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων το Zinadol, το Symbicort, το Eliquis κ.ά., ενώ στη λίστα με τις απαγορεύσεις προστίθενται 41 σκευάσματα που αφορούν διάφορες παθήσεις.
Το σύνολο πλέον των ελλειπτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λίστα του ΕΟΦ, είναι 79.