Το ποσοστό αυτό έρχεται μετά από νέα μελέτη που έγινε σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της νόσου Covid -19, όπως ανέφερε. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ τα περισσότερα παιδιά που πέρασαν το σύνδρομο αυτό ήταν ανεμβολίαστα. Το σύνδρομο εμφανίζεται 3 με 6 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη με Covid -19, ανεξάρτητα από την βαρύτητα της νόσου κατά την διάρκεια της οξείας λοίμωξης.
«Στην Ελλάδα σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά μέχρι το τέλος του 2021 νοσηλεύτηκαν 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα. Σημαντικό ποσοστό των παιδιών αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές στην καρδιά, ενώ 2 στα 10 παιδιά χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ» είπε η η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι: «Είναι αναμενόμενο 8 εβδομάδες μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του πανδημικού κύματος της Όμικρον να δούμε νέα περιστατικά με MIS -C».
Η ίδια θέλησε να υπογραμμίσει ότι ένα από τα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ήταν το σύνδρομο αυτό που στην αρχή της πανδημίας οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μοιάζει με τη νόσο Kawasaki. Πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε πάντως ότι ο εμβολιασμός εφήβων 12 -17 ετών με δύο δόσεις εμβολίου μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS -C κατά 91%. Όπως αναφέρει η μελέτη αυτή, όλα τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστα.
Αναφερόμενη στις ανησυχίες των γονέων σχετικά με τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από την δεύτερη δόση που εμφανίστηκαν στα έφηβα αγόρια και νεαρούς ενήλικες 15 -24 ετών, τόνισε ότι τα νεότερα δεδομένα από το ECDC είναι θετικά όσον αφορά την πορεία της υγείας τους. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% των παιδιών αυτών που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα μετά από το εμβόλιο είχαν μεγάλη βελτίωση τρεις μήνες μετά το περιστατικό μυοκαρδίτιδας, ενώ τα περισσότερα παιδιά θεραπεύτηκαν πλήρως, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι έστω ότι παρουσιαστεί κάτι μετα από τη δεύτερη δόση - γεγονός σπάνιο - ειναι κατι που αντιμετωπιζεται.
Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στην περίπτωση υψηλού πυρετού, τα παιδιά που πέρασαν πρόσφατα κορονοϊό, θα πρέπει να οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο για την καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι συνήθως τα συμπτώματα του πολυσυστηματικού φλεγμονώδες συνδρόμου είναι:
- πυρετό
- πόνο στην κοιλιά
- ζάλη
- εμετούς
- διάρροια
- εξανθήματα
- κόπωση
Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων:
Εξετάσεις αίματος
Ακτινογραφία θώρακος
Υπερηχογράφημα καρδιάς
Υπερηχογράφημα κοιλίας