Δυσκολία για την εξασφάλιση ραντεβού με γιατρό, μακρά λίστα αναμονής για νοσηλεία, υπερκορεσμένες υπηρεσίες Επειγόντων Περιστατικών: το NHS, που δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους έχει μείνει η σκιά του εαυτού του.
Η ανάταξή του συστήματος υπήρξε μέγα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας που έφερε στην εξουσία τον Κιρ Στάρμερ τον Ιούλιο. Ο ίδιος έχει ορίσει ως προτεραιότητα την μεταρρύθμιση του βρετανικού ΕΣΥ και κατηγορεί τους Συντηρητικούς για την διάλυσή του έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησής τους.
Σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει «στην μεγαλύτερη αναδιοργάνωση» του NHS από την δημιουργία του, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει με την ευκαιρία της δημοσίευσης της σχετικής μελέτης που ζητήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού.
Η πολυσέλιδη μελέτη κρίνει ότι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει επιδεινωθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια και ότι βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».
Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης Αρα Ντάρζι, χειρουργό και ανεξάρτητο μέλος της Βουλής των Λόρδων, οι αιτίες είναι πολλές. Μεταξύ αυτών η έλλειψη επενδύσεων, η ατελέσφορη προσπάθεια αναδιοργάνωσης και η πανδημία της Covid.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από μακροχρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
Στη μελέτη επισημαίνεται επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλότερα ποσοστά περιστατικών καρκίνου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι λίστες αναμονής ασθενών που περιμένουν να λάβουν θεραπεία είναι μακρές. Σύμφωνα με την μελέτη, το 10% των ασθενών που φθάνουν στα Επείγοντα περιμένουν περισσότερες από δώδεκα ώρες μέχρι να εξετασθούν.
«Αν και εργάζομαι στο NHS εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια, συγκλονίσθηκα από τα ευρήματά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Αρα Ντάρζι.
Από την πλευρά του ο κ. Στάρμερ σε σημερινή του ομιλία επισήμανε πως «αυτό που μας χρειάζεται είναι το θάρρος να θέσουμε σε εφαρμογή μία μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση: μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση και όχι πρόχειρες λύσεις. Το NHS βρίσκεται σε σταυροδρόμι».
Οι τρεις πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιασθούν για την ανάταξη του NHS στην Αγγλία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γουές Στρίτινγκ είναι η μετάβαση στο ψηφιακό σύστημα με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας του συστήματος και των εργαζομένων, η ανάπτυξη της φροντίδας χωρίς νοσηλεία για την ανακούφιση των νοσοκομείων και η πρόληψη. «Είναι θέμα επένδυσης, φυσικά, και είναι θέμα μεταρρύθμισης», επέμεινε μιλώντας Sky News πιεζόμενος να απαντήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την ανάταξη του NHS στο πλαίσιο μιας δυσχερούς δημοσιονομικής συνθήκης.
Πάντως Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να αυξήσει τους φόρους των εργαζομένων, λέγοντας πως «η αλλαγή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη επανεφεύρεση του NHS μας από καταβολής του» .
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όλα τα πολιτικά κόμματα υποσχέθηκαν να επιδιορθώσουν το NHS. Αλλά οι υποσχέσεις τους «δεν είχαν χρηματοδότηση», σύμφωνα με το think tank Institute for Fiscal Studies.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ