Όπως ανέφερε, πλέον νοσούν με κορονοϊό, ένα στα τρία παιδιά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, η αναλογία αυτή την ένα στα 5 παιδιά.
«Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ. Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά, στον Σκάι. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων θα φανούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Ανησυχία για τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία
Με δεδομένη την στροφή της μετάλλαξης Δέλτα, στις μικρότερες ηλικίες, οι ειδικοί φοβούνται για τα παιδιά.
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις συστάσεις περί εμβολιασμού, στις ηλικίες από 12 χρονών και πάνω, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η έξαρση θα εκδηλωθεί στα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες στέλνοντας πολλά παιδιά στα νοσοκομεία.
Η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζεται ιδιαίτερα μολυσματική και στον παιδικό πληθυσμό όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη απ’ ότι στους ενηλίκους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών, είναι ορατός.
Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα, ο οποίος πιστεύει ότι η διασπορά του ιού στα σχολεία θα λάβει διαστάσεις και πως «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί».
Σε κάθε περίπτωση γονείς που έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους παραμένουν ανήσυχοι εξαιτίας του ότι πολλά παιδιά με τα οποία θα έρθουν σε επαφή παραμένουν ανεμβολίαστα. Ακόμα και περιπτώσεις οικογενειών που νόσησαν από τον ιό αλλά λήγει η ανοσία τους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.
«Γενικά φοβόμαστε για τα παιδιά», παραδέχθηκε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού σχολιάζοντας στο Open, τις δηλώσεις του Νίκου Σύψα.
«Φοβόμαστε ειδικά για παιδιά κάτω των 12, πρέπει να εστιάσουμε στην ασφάλειά τους στα σχολεία. Να φορούν μάσκες, να αερίζονται οι αίθουσες. Να είναι εναλλάξ τα διαλείμματα», είπε η ίδια.
«Με το πρώτο κρούσμα σε ένα τμήμα, να γίνεται τεστ σε όλα τα παιδιά αμέσως, μέσα στην αίθουσα! Στην Αμερική έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 500 παιδιά», τόνισε. «Είναι σημαντικό να έχουμε ιχνηλάτηση στα σχολεία», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, «Μπορεί να υπάρχει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Τα πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί είναι ολόσωστα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει φανεί σε πρόσφατη μελέτη, ότι το να κλείνω ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα, ή να κάνω πλήρη ιχνηλάτηση όπως προτείνεται, είναι ακριβώς το ίδιο, και διαφυλάσσει και την εκπαιδευτική διαδικασία».
Εκκλήσεις εμβολιασμού των παιδιών
Ο καθηγητής Νικος Σύψας υπογράμμισε πως οι γονείς πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση. Από τη μια όπως είπε είναι ο κίνδυνος από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και από την άλλη ο κίνδυνος από την λοίμωξη covid.
Στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών, δυο μήνες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού 15 έως 17 ετών είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί των εφήβων, έτσι ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία των σχολείων και να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας του πληθυσμού.
Οι παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά, είναι σχεδόν μηδενικές
Οι παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά, είναι σχεδόν μηδενικές, σύμφωνα με τον Γιάννη Πρασσά, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Ο κ. Πρασσάς, μεταφέρει την εικόνα από τον Καναδά, όπου ρυθμός του εμβολιασμούτρέχει γρήγορα και το ποσοστό εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών έφτασε το 85%.
«Ούτε το DNA άλλαξε, ούτε ουρές έβγαλαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμφάνισαν κάποια συμπτώματα που συνοδεύουν τον εμβολιασμό των παιδιών. Για τα παιδιά είδαμε το γνωστό που ξέρουμε για τις μυοκαρδίτιδες. Η πλειοψηφία των περιστατικών συνήθως χρειάζεται νοσηλεία 1 ή 2 ημερών και ξεπερνιέται με κοινά αντιφλεγμονώδη», είπε, τονίζοντας πως σπάνια καταγράφεται κάποιος θάνατος από μυοκαρδίτιδα.
Την Παρασκευή το FDA αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την τρίτη δόση σε άτομα άνω των 65 ετών που είναι ευπαθείς ή σε άτομα που κυκλοφορούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ο κ. Πρασσάς τόνισε πως πρέπει να απαλλαχτούμε από την παραπληροφόρηση και να αποδεχτούμε το εμβόλιο, καθώς οι ΜΕΘ πιέζονται.