Στην συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Διευθύντριας Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μονάδων Παροχής επισημάνθηκε ότι στις πληρωμές των υπερωριών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π) δεν αναγράφεται ποιος μήνας εκκαθαρίζεται.
Επίσης, συζητήθηκε το γεγονός ότι πρέπει να αντικατασταθούν τα μηχανήματα στα ακτινολογικά εργαστήρια που έχουν βλάβες όπως το Κ.Υ. Καλλιθέας, Κ.Υ. Ηλιούπολης, Κ.Υ. Πλατείας Αττικής, Κ.Υ. Καπανδριτίου, Κ.Υ. Αθηνών (Δεληγιώργη), και του Κ.Υ. Δάφνης - Τοπικό Ιατρείο Υμηττού.
«Ζητήσαμε την αντικατάσταση όλων των παλαιών μηχανημάτων με ψηφιακά, την άμεση επαναλειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου του ΤΥΔΑ, καθώς και τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας με μηχανήματα υπερήχων, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας (Μ.Ο.Π), μαστογράφους και μηχανήματα πανοραμικής - κεφαλομετρικής ακτινογραφίας. Επίσης ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με τους διαγωνισμούς προμήθειας φιλμ ξηράς μορφής (ψηφιακών), κλασσικών ακτινογραφικών φιλμ, συμβάσεων συντήρησης εμφανιστηρίων και πληροφοριακών συστημάτων όλων των εργαστηρίων L.I.S» αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων της 1ης και 2ης ΥΠΕ με νέο δελτίο τύπου.
'Οπως αναφέρει ο Σύλλογος στην ίδια ανακοίνωση, ζητήθηκε επίσης να σταματήσουν οι μετακινήσεις από τα φυσικοθεραπευτήρια προς το νοσοκομείο ΚΑΤ, ειδικότερα από τα Κέντρα Υγείας Ηλιούπολης και Δάφνης. Όπως τονίζουν υπάρχει ανάγκη αξιοποίησης, ενίσχυσης, εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης όλων των φυσικοθεραπευτηρίων ώστε να γίνουν σύγχρονα, λειτουργικά, ανταγωνιστικά, αποδοτικά, παραγωγικά, ζητώντας παράλληλα την νομοθετική κατοχύρωση της φυσικοθεραπείας κατ' οίκον με οδοιπορικά.
Η Διοίκηση διαβεβαίωσε το πάγωμα των μετακινήσεων του προσωπικού του οδοντοπροσθετικού εργαστηρίου του Κ.Υ. Καλλιθέας και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του. Ωστόσο ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η προμήθειας υλικών, στελέχωσης, εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των οδοντοπροσθετικών εργαστηρίων.
Επιπλέον, για τα μικροβιολογικά εργαστήρια, ο Σύλλογος έχει υπογραμμίσει την έλλειψη βιοχημικών αναλυτών στα 15 Κέντρα Υγείας (Αχαρνών, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Κεραμεικού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Πλατεία Αττικής, Παγκρατίου, Χαλανδρίου,Υμηττού, Νέας Μάκρης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου) η οποία οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των επειγόντων περιστατικών, βάζει σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών εν μέσω υγειονομικής κρίσης και αποδυναμώνει το δημόσιο χαρακτήρα τους οδηγώντας τους χρήστες υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διοικητή της 1ης Υπε κ. Παναγιώτη Στάθη παρουσία της Διευθύντριας Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της 1ης ΥΠε.
Θέματα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, αποτέλεσαν οι υπερωρίες (Κέντρων Covid-19, εμβολιαστικών, Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ), η καταβολή επιδόματος (χρηματική ενίσχυση) σε όλους τους εργαζόμενους της 1ης ΥΠε, η ενημέρωση αναφορικά με την αναστολή εργασίας των εργαζομένων στην Κεντρική Υπηρεσία της 18
Yπε καθώς και η εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων (ακτινολογικά, οδοντοπροσθετικά, φυσικοθεραπευτήρια, μικροβιολογικά).
Ενημερώσαμε την Διοίκηση, ότι δεν έχουν καταβληθεί οι υπερωρίες των κέντρων Covid-19 από το Σεπτέμβριο του έτους 2020 καθώς και οι υπερωρίες των Κέντρων Υγείας και των εμβολιαστικών από τον Ιανουάριο του 2021. Επισημάνθηκε ότι στις πληρωμές των υπερωριών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π) δεν αναγράφεται ποιος μήνας εκκαθαρίζεται. Η απάντηση της Διοίκησης ήταν άμεση (την ίδια μέρα) και στάλθηκε τόσο στα Κέντρα Υγείας όσο και στο Σύλλογο.
Σχετικά με την καταβολή επιδόματος, η Διοίκηση της 1ης ΥΠε είναι σύμφωνη με την πρότασή μας, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι διανύουμε ήδη το δεύτερο έτος με αναστολή κανονικών αδειών και ότι οι εργαζόμενοι στην Π.Φ.Υ. προσφέρουν άοκνα τις υπηρεσίες τους προς όφελος της Δημόσιας Υγείας εν μέσω περιόδων κρίσης, και μας διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε σχετική πρόταση στο Υπουργείο Υγείας.
Σε ότι αφορά την αναστολή εργασίας των εργαζομένων στην Κεντρική Υπηρεσία της 18 Υπε, κατόπιν και ενημέρωσης από το νομικό μας Σύμβουλο, είναι σαφές ότι η νομική βάση που στηρίχθηκε η Διοίκηση είναι λανθασμένη.
Θέσαμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τα ακτινολογικά εργαστήρια και τις βλάβες των μηχανημάτων των Κ.Υ. Καλλιθέας, Κ.Υ. Ηλιούπολης, Κ.Υ. Πλατείας Αττικής, Κ.Υ. Καπανδριτίου, Κ.Υ. Αθηνών (Δεληγιώργη), και του Κ.Υ. Δάφνης - Τοπικό Ιατρείο Υμηττού, ζητώντας παράλληλα την άμεση επαναλειτουργία των μηχανημάτων στα προαναφερόμενα Κέντρα Υγείας.
Ζητήσαμε την αντικατάσταση όλων των παλαιών μηχανημάτων με ψηφιακά, την άμεση επαναλειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου του ΤΥΔΑ, καθώς και τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας με μηχανήματα υπερήχων, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας (Μ.Ο.Π), μαστογράφους και μηχανήματα πανοραμικής - κεφαλομετρικής ακτινογραφίας. Επίσης ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με τους διαγωνισμούς προμήθειας φιλμ ξηράς μορφής (ψηφιακών), κλασσικών ακτινογραφικών φιλμ, συμβάσεων συντήρησης εμφανιστηρίων και πληροφοριακών συστημάτων όλων των εργαστηρίων L.I.S.
Σχετικά με τα φυσικοθεραπευτήρια, ζητήσαμε να σταματήσουν οι μετακινήσεις από τα φυσικοθεραπευτήρια προς το νοσοκομείο ΚΑΤ, ειδικότερα από τα Κέντρα Υγείας Ηλιούπολης και Δάφνης. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη αξιοποίησης, ενίσχυσης, εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης όλων των φυσικοθεραπευτηρίων ώστε να γίνουν σύγχρονα,
λειτουργικά, ανταγωνιστικά, αποδοτικά, παραγωγικά, ζητώντας παράλληλα την νομοθετική κατοχύρωση της φυσικοθεραπείας κατ' οίκον με οδοιπορικά.
Αναφορικά με τα οδοντοπροσθετικά λάβαμε τη διαβεβαίωση της Διοίκησης για πάγωμα των μετακινήσεων του προσωπικού του οδοντοπροσθετικού εργαστηρίου του Κ.Υ. Καλλιθέας και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του. Αναφερθήκαμε επίσης στην ανάγκη προμήθειας υλικών, στελέχωσης, εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των οδοντοπροσθετικών εργαστηρίων.
Για τα μικροβιολογικά εργαστήρια, επισημάναμε την έλλειψη βιοχημικών αναλυτών στα 15 Κέντρα Υγείας (Αχαρνών, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Κεραμεικού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Πλατεία Αττικής, Παγκρατίου, Χαλανδρίου, Υμηττού, Νέας Μάκρης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου) η οποία οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των επειγόντων περιστατικών, βάζει σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών εν μέσω υγειονομικής κρίσης και αποδυναμώνει το δημόσιο χαρακτήρα τους οδηγώντας τους χρήστες υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
Ζητήσαμε τη διενέργεια διαγωνισμών για εγκατάσταση βιοχημικών αναλυτών και την κάλυψη εξετάσεων στο Κεντρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο της Δεληγιώργη. Επαναλειτουργία του Κέντρου Διάγνωσης Ιατρικής της Εργασίας (Κ.Δ.Ι.Ε) και ενίσχυση των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται στις μονάδες Π.Φ.Υ έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία από τους χρήστες υγείας που παραπέμπονται σε αυτά για τέτοιου είδους εξετάσεις.
Ζητήσαμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ειδικότητας Τεχνολόγων Ιατρικών Οργάνων για την συντήρηση και επισκευή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Έτσι αποφεύγονται χρονοβόρες διαδικασίες (αίτημα, προσφορές, ανάθεση σε ιδιώτη) και μειώνεται σημαντικά το κόστος.
Οι Κεντρικές Διευθύνσεις να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας να προχωρήσει τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία με ιατρούς εργασίας, τεχνικούς ασφαλείας, σύμφωνα με το νόμο 3850/ 2010.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ θα δημιουργηθεί ομάδα η οποία θα ασχοληθεί με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων - προγραμμάτων 2021-2027 προκειμένου να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στην 11 YΠε (κτιριακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό).
Τα θέματα της Π.Φ.Υ. δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός και τα μοριακά test της covid-19 αλλά η επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που υπάρχουν στα εργαστήρια όπως επίσης και η ορθή, αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού, στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ.
Από τη Διοίκηση, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει εξέλιξη σε όλα αυτά τα θέματα.