Συγκεκριμένα, ο Dr. Sam Ghali, επίκουρος καθηγητής Επειγούσης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στην Τζάκσονβιλ δείχνοντας στην πλατφόρμα X την εξέταση μιας ασθενούς που έτρωγε ωμό χοιρινό κρέας έγραψε τα εξής: «Είναι μία από τις πιο απίστευτες αξονικές που έχω δει ποτέ». Η αξονική δείχνει τα πόδια της ασθενούς, οι μύες των οποίων είναι γεμάτοι με ένα παράσιτο που λέγεται κεστώδης σκώληκας (ταινία taenia solium). Το παράσιτο αυτό προκαλεί κυστικέρκωση και αναπτύσσεται όταν ένας άνθρωπος φάει ωμό ή μισοψημένο χοιρινό κρέας που περιέχει βιώσιμους κυστίκερκους (κύστες).
Ο Dr. Ghali χρησιμοποιεί το Χ για να διδάσκει στους ακολούθους του Επείγουσα Ιατρική, παρουσιάζοντάς τους διάφορα περιστατικά που χρήσουν άμεσης επέμβασης. Σε επόμενη ανάρτησή του παρέθεσε μερικά στοιχεία για την κυστικέρκωση.
{https://twitter.com/EM_RESUS/status/1827800807380553951}
Όπως εξήγησε ο ίδιος, σε διάστημα πέντε έως 12 εβδομάδων, οι κύστες αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε ώριμους σκώληκες μέσα στη γαστρεντερική οδό των ενηλίκων. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται εντερική ταινίαση, κατά την οποία οι ενήλικες σκώληκες παράγουν αυγά τα οποία με τη σειρά τους απελευθερώνονται στα ανθρώπινα κόπρανα.
Η ταλαιπωρία του ασθενούς που κατανάλωσε ωμό χοιρινό, όμως, δεν τελειώνει τόσο... απλά. Εάν καταπιεί αυτά τα αυγά επειδή για παράδειγμα δεν έπλυνε καλά τα χέρια του μετά την τουαλέτα, μπορεί να εκδηλώσει κυστικέρκωση
Ο μηχανισμός προσβολής του οργανισμού έχει ως εξής: Όταν ο ασθενής καταναλώσει τα αυγά, αυτά απελευθερώνουν προνύμφες οι οποίες εισδύουν στο εντερικό τοίχωμα και ταυτόχρονα εισβάλλουν στην ροή του αίματος. Από εκεί μπορούν να εξαπλωθούν παντού στο σώμα, τονίζει ο Dr. Ghali.
Όταν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, εγκαθίστανται εκεί και δημιουργούν κυστίκερκους. Οι πιο συχνές θέσεις όπου εξαπλώνονται αυτές οι κύστες είναι:
- Ο εγκέφαλος
- Τα μάτια
- Ο υποδόριος ιστός (κάτω από το δέρμα)
- Οι σκελετικοί μύες
Ανάλογα με τη θέση ανάπτυξης προκαλούνται και διάφορες εκδηλώσεις στον οργανισμό. Όταν λόγου χάρη φθάσουν στον υποδόριο ιστό μπορεί να δημιουργήσουν εξογκώματα. Στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, σύγχυση και επιληπτικούς σπασμούς (νευροκυστικέρκωση).
Όπως είναι λογικό το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς δεν μένει αμέτοχο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Τυπικά επιτίθεται στις κύστες και τις εξουδετερώνει. Σε αυτές συσσωρεύεται στη συνέχεια ασβέστιο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αποτιτανώσεις. Αυτές απεικονίζονται ως «κόκκοι ρυζιού» στην αξονική, όπως δείχνει και αυτή που ανήρτησε ο Dr. Ghali.
Αντιμετώπιση και πρόληψη
Η κυστικέρκωση κατά κανόνα έχει καλή πρόγνωση. Ωστόσο μερικές φορές μπορεί να αποβεί μοιραία. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από ωμό χοιρινό κρέας με τους 50.000 από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους.
Η θεραπεία για τη νόσο συνήθως είναι διάφορα φάρμακα και σε πιο βαριές περιπτώσεις χειρουργική αφαίρεση των αποτιτανώσεων.
Το ηθικό δίδαγμα είναι η αποφυγή κατανάλωση ωμού η μισομαγειρεμένου ωμού κρέατος και η σωστή υγιεινή των χεριών που ασχολούνται με το μαγείρεμα του χοιρινού, σύμφωνα με τον καθηγητή!
Με πληροφορίες από Iatropedia.gr