Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα αναγεννήσουν το ΕΣΥ αλλά ούτε και θα το βλάψουν, όπως άλλωστε συνέβη και με τα απογευματινά ιατρεία τα οποία υφίστανται εδώ και 23 χρόνια». Επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΙΣ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 εκτίμησε ότι ενδέχεται ως ένα βαθμό να έχουν μια θετική επίδραση, όπως και το μέτρο των απογευματινών ιατρείων που -όπως είπε- συνέβαλε στη μείωση του χρόνου αναμονής για εξετάσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χρήζει περαιτέρω βελτίωσης και υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπάρχουν αραιές λίστες το πρωί και πυκνές το απόγευμα, δηλαδή να εξωθούνται οι ασθενείς προς τα απογευματινά χειρουργεία.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, όπως αποτυπώνεται στα ετήσια στοιχεία ιατρικών ερευνών, το 45% των Ελλήνων πολιτών απευθύνεται στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας ενώ το 70% δηλώνει ότι αν είχε την οικονομική δυνατότητα θα επέλεγε τον ιδιωτικό τομέα υγείας. «Το χρήσιμο συμπέρασμα που μπορεί να αντλήσει η πολιτεία από αυτό το εύρημα είναι ότι αυτό γίνεται διότι εξασφαλίζεται η αμεσότητα στις υπηρεσίες και κυρίως η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή. 'Επομένως, εάν το δημόσιο σύστημα υγείας φροντίσει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα επιλογής γιατρού, τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ικανοποίηση των ασθενών μας», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι είναι επιτακτική η άμεση στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατάρρευσής τους εν ώρα εργασίας καθώς και αναστροφής του κύματος παραίτησής τους από το δημόσιο σύστημα υγείας και γι' αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση , επισημαίνοντας την εξουθενωτική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζεται εδώ και χρόνια στην αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ένας εξαντλημένος γιατρός δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό του αλλά επηρεάζεται και η απόδοσή του η οποία θέλουμε να είναι η μέγιστη δυνατή για το καλό του ασθενούς», πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Εξαδάκτυλος.