Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, το φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ενώ επικρατεί η Όμικρον, τόνισε σήμερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι περίπου 150.000, ενώ αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε κάποια νησιά. «Η πίεση στο ΕΣΥ απασχολεί ακόμα, με περίπου 5.000 να νοσηλεύονται συνολικά στην επικράτεια» υποράμμισε.
Σημαντικό είναι, όπως πρόσθεσε, πως τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μείωση κατά 12% στις εισαγωγές, ίσως και λόγω της Όμικρον.
Ωστόσο, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε πως σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών λόγω της Όμικρον. Χαρακτηριστικά, ενώ οι νοσηλείες λόγω Όμικρον αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών ως τις αρχές του έτους, σήμερα οκτώ στους 10 νοσούν από αυτή τη μετάλλαξη.
Η ιδια αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα, αναφέροντας ότι «ακόμα και σήμερα το 25% των νέων εισαγωγών, δηλαδή ένας στους τέσσερις ασθενείς που χρειάζεται να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, αφορά σε άτομο που έχει μολυνθεί με τη Δέλτα».
«Και ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, εξακολουθεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βαριά νόσηση της Δέλτα» υπογράμμισε μετά.
Όπως είπε έπειτα, η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο σε ενήλικες και παιδιά και σήμερα, δεν βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών, αλλά η νόσος «δεν είναι κοινό κρυολόγημα» και επομένως κάποιοι, ιδιαίτερα ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε επίσης πως «προβλέπουμε μία αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. Προβλέπεται ότι μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων».
Όπως εξήγησε η ίδια αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της κακοκαιρίας οι περισσότεροι ήμασταν κλεισμένοι στο σπίτι.