Το οικονομικό πρόσημο του Σακχαρώδους Διαβήτη είναι αρνητικό για τους Έλληνες πάσχοντες. Το 41%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας για λογαριασμό της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα έξοδα του, με τα ποσοστά της οικονομικής δυσπραγίας να αυξάνουν στο 43,6% αν συγκριθούν με το αντίστοιχο 31,4% του γενικού πληθυσμού που επίσης δηλώνει ότι τον περισσότερο καιρό αντιμετωπίζει πρόβλημα με το να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς του νοικοκυριού του. Η παρουσία μιας χρόνιας πάθησης όπως ο διαβήτης, επιβαρύνει το ήδη αυξημένο κόστος ζωής, καθώς το 40% των πασχόντων, δαπανά κάθε μήνα για την συμμετοχή του στην φαρμακευτική αγωγή από 10 έως 60 ευρώ, με μέση ετήσια δαπάνη τα 250 ευρώ.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τους ανασφάλιστους πάσχοντες που ανέρχονται περίπου στο 6%. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, παραπάνω από τους μισούς ανασφάλιστους, δεν καταφέρνουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα αναλώσιμα όπως ταινίες, σκαρφιστήρες και βελόνες από τα φαρμακεία των νοσοκομείων στον τόπο διαμονής τους, απευθυνόμενοι αναγκαστικά σε ιδιωτικό φαρμακείο, Συλλόγους Ασθενών, ακόμα και σε διαδικτυακές ομάδες, με κόστος όχι μόνο οικονομικό αλλά και εις βάρος της ίδιας της πάθησης.
Πρόσβαση στον θεράποντα ιατρό
Από τους 843 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι περισσότεροι συναντούν τον θεράποντα ιατρό τους σε διάστημα ενός έως τριών μηνών, ωστόσο ένα ποσοστό 15,9% επισκέπτεται γιατρό ανά εξάμηνο ενώ για ένα 6-7% οι επισκέψεις στον θεράποντα καθυστερούν ακόμα και περισσότερο των 6 μηνών.
Για μια νόσο όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, καθυστερημένη πρόσβαση στον γιατρό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της διαχείρισης της πάθησης, με επιβάρυνση της υγείας τους αλλά και επιπλέον αύξηση του κόστους θεραπείας, σημειώνεται στην έρευνα.
Στα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία της χώρας, ένα στα πέντε ραντεβού γίνεται με καθυστέρηση.
Ελλείψεις φαρμάκων
Για μεγάλη μερίδα πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, οι τελευταίοι μήνες ήταν ένα διαρκές «σαφάρι» για να βρουν το φάρμακο τους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας.
Πρόκειται για δυο σκευάσματα αντιδιαβητικής ενέσιμης αγωγής (GLP-1 ανάλογα) που αντί για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη καταλήγουν να χορηγούνται σε άτομα με πρόβλημα βάρους. «Κάποιοι βαφτίστηκαν διαβητικοί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Το γεγονός της παράνομης συνταγογράφησης εκτός θεραπευτικού πρωτοκόλλου επιβεβαιώνει και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη. Ήδη οι έλεγχοι του Οργανισμού έχουν βγάλει τα πρώτα «λαβράκια» και γιατροί έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Διαφάνειας, καθώς δεν έδωσαν ικανοποιητικές εξηγήσεις για σειρά συνταγών που χορήγησαν σε ασθενείς με αμφισβητούμενο ιστορικό διαβήτη.
Οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ έγιναν μέσω του ΑΜΚΑ ασθενών, ώστε να επαληθευτεί πότε αυτοί διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 και αν προηγήθηκε άλλη φαρμακευτική αγωγή πριν την επιλογή των πρόσφατων ενέσιμων σκευασμάτων. Το «καμπανάκι» για διερεύνηση συγκεκριμένου αριθμού συνταγογραφήσεων χτύπησε σύμφωνα με την Διοικήτρια του Οργανισμού, λόγω των οδηγιών για στην δοσολογία του φαρμάκου η οποία παρέπεμπε σε παχύσαρκο ασθενή και όχι σε διαβητικό.