Η επιτροπή των ανεξάρτητων συμβούλων που συναντήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου ήταν διχασμένη ως προς την απόφαση αυτή, σύμφωνα με όσα εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής Paul Hunter στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας με άρθρο του στο The Conversation.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση παρόλο που οι επιστήμονες μεταξύ τους δεν έφτασαν σε κάποια συμφωνία. Αυτή είναι η πρώτη φορά ο διευθυντής του ΠΟΥ παραβλέπει τους συμβούλους του και προχωρά σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία.
Ευλογιά των πιθήκων: Η τροπική ασθένεια που διχάζει τους επιστήμονες
Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε σε ένα παιδί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (τότε Ζαΐρ) το 1970. Από τότε, τα ξεσπάσματα ήταν γενικά μικρά και ανιχνεύσιμα σε άτομα που επέστρεφαν από ένα ταξίδι όπου ο ιός ήταν ενδημικός όπως η δυτική και η κεντρική Αφρική. Η επιδημία που υπάρχει τώρα δεν μοιάζει με καμία άλλη που έχει καταγραφεί στην Αφρική.
Στις 22 Ιουλίου καταγράφηκαν 16.593 επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε 68 περιοχές στις οποίες δεν είχε ποτέ ιστορικά αναφερθεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. Η συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και ειδικά σε άνδρες που κάνουν σεξ με πολλούς συντρόφους.
Τα μοντέλα που παρουσιάζει ο ΠΟΥ υπολογίζουν ότι ο μέσος όρος των ατόμων που μολύνονται από έναν άνθρωπο είναι περίπου 1.4 με 1.8 σε άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες αλλά λιγότερο από 1.0 σε άλλους πληθυσμούς. Παρόλο που μπορεί να γίνει διασπορά σποραδικών μολύνσεων και σε άλλους πληθυσμούς μεγαλύτερη διασπορά φαίνεται να είναι απίθανη.
Στην Ευρώπη, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε μια επιβράδυνση της αύξησης των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφονται κάθε εβδομάδα. Στην πλειοψηφία πρόκειται για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
Στη Βρετανία, το 97% των περιστατικών πρόκειται για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, ωστόσο το ρυθμός ανάπτυξης της επιδημίας έπεσε στο 0 και έγινε και αρνητικός τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι πιθανό ωστόσο ότι οι νέες μολύνσεις μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
Οι ειδικοί πάντως εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το αν η ευλογιά των πιθήκων πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια πλέον. Παρόλο που μεταδίδεται και μέσω του σεξ για αρκετούς επιστήμονες δεν έχει νόημα να κατηγοριοποιήσουμε την ασθένεια αυτή ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενη καθώς μπορεί να μεταδοθεί είτε φορά είτε όχι κάποιος προφυλακτικό ή με ή χωρίς διείσδυση.
Τα υπερ και τα κατά της έκτακτης ανάγκης
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πάντως καθώς πρόκειται για ένα ασυνήθιστο γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλη κράτη και το οποίο μπορεί δυνητικά να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο.
Πέρα από τις ανησυχίες αυτές κάποιες χώρες μπορεί να μην καταγράφουν σωστά τα περιστατικά, ενώ μπορεί σποραδικά να υπάρχουν αναφορές σε μολύνσεις που αφορούν παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες και γενικά επειδή οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα μπορούσαν να επηρεαστούν ακόμα και αφότου η πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων τελειώσει.
Όσοι διαφωνούν με την απόφαση του Διευθυντή του ΠΟΥ στηρίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων παρατηρείται σε 12 περιοχές στην Ευρώπη και στη Νότια Αμερική και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περιπτώσεις αυτές είτε σταθεροποιούνται είτε είναι ήδη σε πτώση σε αυτές τις περιοχές, εξηγεί ο ο καθηγητής Ιατρικής Paul Hunter.
Επίσης, όπως αναφέρουν όσοι διαφωνούν με την απόφαση αυτή αναφέρουν στα επιχειρήματά τους ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όλοι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και όλοι όσοι έχουν πολλαπλούς συντρόφους είναι στην πλειοψηφία τα άτομα που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου ενώ ο κίνδυνος είναι χαμηλός για όλους τους άλλους. Παρόλο που η επιτροπή δεν έφτασε ποτέ σε συναίνεση ο Τendros πήρε την απόφαση να σημάνει συναγερμό για την παγκόσμια υγεία.
Η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει τον έλεγχο της ασθένειας στις χώρες εκτός Αφρικής. Παρόλα αυτά μπορεί να διασφαλίσει ότι τα συστήματα υγείας θα σε θέση να διαχειριστούν την μόλυνση. Επίσης, μπορεί να κινητοποιήσει περαιτέρω χρηματοδότηση της έρευνας και βελτίωσης της ικανότητας διαχείρισης της επιδημίας.
Απόδοση από https://theconversation.com