Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε το άνοιγμα συμβολαίων και γιατους γιατρούς ειδικοτήτων που έχουν βάση την παθολογία, όπως είναι πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, για τον προσωπικό γιατρό.
Συγκεκριμένα είπε: «Ο προσωπικός γιατρός, είναι ένας καινούριος θεσμός επί της αρχής. Υπάρχει μια συμφωνία, προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί ακριβώς δίνεται δωρεάν παροχή.
Υπάρχουν και προβλήματα; Προφανώς. Φανταστείτε όταν εγγράφονται 3.500 γιατροί και 4.400.00 πολίτες, θα υπάρχουν και αβελτηρίες.
Κυρίως στην Αττική που έχουμε λιγότερη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα.
Από 12 του μηνός ανοίγει τα συμβόλαια και για άλλους γιατρούς, τους γιατρούς ειδικοτήτων που έχουν βάση την παθολογία, όπως είναι πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι.
Σε ένα δεκαήμερο θα υπάρχουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα και για αυτό έχουμε πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται αν δεν βρίσκουν γιατρό τώρα να πηγαίνουνε να εγγραφούν σε γιατρό μακριά από την κατοικία τους.
Και πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια που είμαστε τώρα μέχρι τα 6 εκατομμύρια.
Τα κίνητρα ισχύουν, δηλαδή η προτεραιοποίηση θα ισχύει για όποιον έχει τα αντικίνητρα που είναι η αυξημένη συμμετοχή. Δεν θα ισχύσουν. Θα ισχύσουν μόνο όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο που η κάλυψη για γιατρούς θα είναι εύκολη και συνολική και ο άλλος από επιλογή δεν θα μπαίνει το σύστημα.
Πέρα από τα 85.000 ραντεβού τα οποία κλείσανε τώρα, ανοίγει η πλατφόρμα. Έχουμε 1.100.000 ραντεβού ανοιχτά.
Είναι σημαντικό δηλαδή ότι σιγά – σιγά πια ο πολίτης θα βλέπει τη δωρεάν παροχή».
Ποια η τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών
Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είπε ότι συμμορφούμενοι και προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι είναι συνταγματικό το μέτρο η μη επιστροφή τους, θα αξιολογούνται παράλληλα και άλλοι 2 παράγοντες. Η επιδημιολογική κατάσταση και η πορεία της πανδημικής κρίσης. Εκφράζοντας ην θέση του, ο ίδιος σημείωσε:
«Έχω εκφράσει την προσωπική μου άποψη ότι ασχέτως πανδημίας αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μείνουν στο εθνικό σύστημα υγείας.
Ακόμα κι αν αύριο το πρωί σταματούσε η πανδημία κόσμος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δεν πρέπει να είναι στο ΕΣΥ. Αυτή είναι η προσωπική μου θέση.
Η κυβερνητική θέση, που είναι και θέση και του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ότι πρέπει να αξιολογούμε το μέτρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την πορεία της πανδημίας.
Πανδημία έχουμε, άρα από τη στιγμή που έχουμε πανδημία επί της αρχής σωστά υπάρχει το μέτρο. Αν τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν αλλάξει με τέτοιο τρόπο που δεν δικαιολογείται το μέτρο, τότε και μόνο θα επιστρέψουν.
Θέλουμε να έχουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία του Οκτωβρίου. Είναι κρίσιμος γιατί είναι ο μήνας που μπαίνουμε πια πιο σκληρά στο πλαίσιο που θα δούμε και την ενδεχόμενη άνοδο».
Για το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία
Αναφερόμενος στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ανέφερε τα εξής:
«Πρώτα από όλα το πρώτο και σημαντικό το οποίο ζήτησα να γίνει και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι η επικαιροποίηση της λίστας. Γιατί είναι σημαντικό να δούμε, από την επικαιροποίηση προέκυψε ότι το 30% ή είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημά του και αυτό προσέξτε είναι πρόβλημα του συστήματος γιατί αντιμετώπισε το πρόβλημά του ενδεχομένως πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα ή είχε πάρει δεύτερη γνώμη και δεν επιθυμούσε να χειρουργηθεί.
Υπάρχει ένα 20%-25%, που παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει δεν τους έχουμε βρει άρα αυτή τη στιγμή έχουμε μια επικαιροποίηση, υπολογίζουμε γύρω στα 1500, 1600 άτομα αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν τους έχουμε βρει και ψάχνουμε να γίνει επικοινωνία.
Τώρα πάμε στο πρόβλημα. Ήρθαν οι αναισθησιολόγοι, άνοιξε μια χειρουργική κλίνη ακόμα, προκειμένου να αυξήσουμε τα χειρουργεία.
Το πρόβλημα των αναισθησιολόγων είναι έντονο σε όλη την Ελλάδα και στο παιδιατρικό είναι ακόμα πιο έντονο γιατί δεν ψάχνεις αναισθησιολόγο γενικώς. Ψάχνει αναισθησιολόγο με ειδικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον βγάλαμε προκήρυξη θέσεων, το επόμενο στάδιο είναι ότι είμαστε σε συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές να μας δώσουνε αναισθησιολόγους προσωρινά προκειμένου να τρέξει η λίστα παραπάνω, γιατί δεν υπάρχουν συνολικά αναισθησιολόγοι.
Και μόλις υλοποιηθούν όλα αυτά υπάρχει κι ένας σχεδιασμός να μεταφερθούν χειρουργεία σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι μικρότερη λίστα. Υπολογίζω ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα μιλάμε για λίστα κάτω των χιλίων και συνεχώς θα εξορθολογίζετα»ι.