Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως «και με άλλους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκούμε πίεση. Περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Γερμανία και πολλές χώρες. Το ECDC θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με το θέμα των εμβολίων» αναφερόμενος στο θέμα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (τέταρτη δόση).
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση ως μία «αστοχία», λέγοντας πως, ενώ ως τώρα είχαμε κεντρική πολιτική στα εμβόλια, πλέον το ECDC παρακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις έχει αφήσει στην πραγματικότητα την πρωτοβουλία στο κάθε κράτος - μέλος: «Είναι λογικό να δημιουργείται μία σύγχυση, ειδικά στο τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο».
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το θέμα είναι αμιγώς επιστημονικό, δεν είναι θέμα πολιτικής πλέον απόφασης και η Επιτροπή των επιστημόνων έχει καταλήξει στο εξής: Ότι σε μια ηλικία και πάνω ή στις ευάλωτες ομάδες πρέπει να υπάρχει σύσταση, διότι εκεί πέρα είναι σημαντικό να γίνει ο εμβολιασμός, γιατί ο εμβολιασμός προστατεύει κατά βάση από τη βαριά νόηση.
Υπάρχει - είπε - η άλλη ηλικιακή ομάδα που δεν έχει τεκμηριωθεί το όφελος, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή δεν υπάρχει απολύτως καμία ζημία και ισχύει το δικαίωμα επιλογής να αισθάνεται κάποιος ασφαλής. «Του δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά δεν του δίνεται με τη μορφή της σύστασης, όπως δίνεται στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες ομάδες», ανέφερε.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο αναμένονται πολύ πιο ισχυρά κύματα: «Και τώρα έχουμε κύμα αλλά ο καιρός δε θα είναι ευνοϊκός απέναντί μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει κοινή πολιτική και μακάρι να τα καταφέρει η επιστήμη να έχουμε το εποχικό εμβόλιο», τόνισε.
Για την προμήθεια εμβολίων, υπογράμμισε πως έχουμε μεταφέρει όλες τις παραγγελίες στον Σεπτέμβριο, διότι τότε θεωρούμε ότι θα υπάρχει και η επικαιροποίηση του εμβολίου, όπως γίνεται κάθε φορά.
«Άρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα ακόμα κι αν κάποιος το φανταζόταν ξεστοκάρισμα, είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες», σχολίασε με νόημα.