Ο κ, Πλεύρης επικαλέστηκε 2 μελέτες του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρου Λύτρα, το 2017 και το 2019.
Σύμφωνα με αυτές στην απλή γρίπη είχαμε πολλαπλάσιους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και πολλαπλασια θνητότητα.
«Όσοι είστε γιατροί εδώ, ακούσατε πρώτη φορά στην πανδημία ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Αυτό δεν ήταν πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όταν δεν υπήρχε και πανδημία;» ανέφερε χαρακτηριστικά
Υπερβάλλουσα θνητότητα: Η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Ως υπερβάλλουσα θνητότητα ορίζεται το κατά πόσο μία χώρα έχει παραπάνω θανάτους από αυτούς που υπήρχαν ετησίως.
Σύμφωνα με στοιχεία του EuroΜΟΜΟ, που παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας, η Ελλάδα, δεν έχει ξεπεράσει σε κανένα σημείο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε στο επίπεδο πάνω από Αυστρία, Βέλγιο, Δανία στην υπερβάλλουσα και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία και πάνω από Ιταλία, Αγγλία» συμπλήρωσε.
Ειδικότερα, το Βέλγιο έχει 146 θανάτους παραπάνω, υπερβάλλουσα θνητότητα ανά 100.000. Η Γαλλία 124, η Γερμανία 120, η Ελλάδα 127, 7 παραπάνω από τη Γερμανία, 3 παραπάνω από τη Γαλλία, παραπάνω από το Βέλγιο. Η Ιταλία 227 υπερβάλλουσα θνητότητα. Η Πορτογαλία 202, η Ισπανία 186 ανά 100.000 κατοίκους.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας λοιπόν που παραδώσατε, που η προσδοκία θα ήταν για πολύ χαμηλές επιδόσεις, αυτό το Εθνικό Σύστημα παραδώσατε και έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ενίσχυσή του και ελήφθησαν και περιοριστικά μέτρα» κατέληξε στην ομιλία του.
Η ενίσχυση προσωπικού και ΜΕΘ με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας, από το 2015 μέχρι το 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκηρύξε 2.857 θέσεις γιατρών.
Στα 2 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ- μέχρι το Σεπτέμβριο προκηρύχτηκαν 2.913 θέσεις και υπάρχουν 2.200 μόνιμοι γιατροί και επιπλέον 2.000 επικουρικοί γιατροί.
Επίσης, επί ΣΥΡΙΖΑ οι κλίνες ΜΕΘ έφταναν τις 557 ενώ επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας φτάνουν τις 1.323.
«Με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έπρεπε να είχαμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ στις 557 που είχατε εσείς, το μισό δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε ότι ένας βασικός παράγοντας για τη θνητότητα ήταν και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Προκειμένου να μειωθεί, η κυβέρνηση αύξησε κατά 17 μονάδες την εμβολιαστική κάλυψη από την 1η Σεπτεμβρίου, παίρνοντας μέτρα υποχρεωτικότητας. Ο Υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν τα ψήφισε.