«Η Επιτροπή συνεχίζει επί μακρόν να λειτουργεί χωρίς να γνωμοδοτεί για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που συμπληρώνει το πενιχρό μισθό μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της επίσης η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ καλεί το Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την συνέχιση χορήγησης αλλά και την επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και σε άλλες ειδικότητες.
Η ανακοίνωση:
Κύριοι Υπουργοί, έχουμε κατ’ επανάληψη καταθέσει υπομνήματα στην αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για την συνέχιση, επέκταση σε άλλες ειδικότητες και διπλασιασμό του Ανθυγιεινού Επιδόματος του άρθρου 18 του Ν.4354/2015. Οικονομικές υπηρεσίες φορέων του Υπουργείου Υγείας, Νοσοκομείων που επεξεργάζονται την μισθοδοσία του Ιουλίου προβαίνουν σε περικοπή του Ανθυγιεινού Επιδόματος.
Με την υφιστάμενη ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση Ν.4745 άρθρ.64 η γνωμοδότηση της επιτροπής παραδίδεται στο Υπουργείο Οικονομικών έως 30/4/2021 και το επίδομα καταβάλλεται έως δύο μήνες μετά (Μάιο και Ιούνιο) που πρέπει να εκδοθεί
η απόφαση. Η γνωμοδότηση δεν έχει κατατεθεί παρά τις προτάσεις μας, τα υπομνήματά που καταθέσαμε, την δια ζώσης συζήτηση που είχαμε. Μάλιστα όλα αυτά εν καιρώ υγειονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Μέχρι τώρα έχουμε εισπράξει χειροκροτήματα, σύσταση και πορίσματα επιτροπών για ζητήματα που θεωρούνται αυτονόητα για την κοινωνία και αφορούν την πανθομολογούμενη επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των υγειονομικών και προνοιακών
επαγγελμάτων.
Η Επιτροπή συνεχίζει επί μακρόν να λειτουργεί χωρίς να γνωμοδοτεί για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που συμπληρώνει το πενιχρό μισθό μας.
Επίσης, έχουμε θετικό πόρισμα αρμόδιας επιτροπής για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που δεν γίνεται δεκτό επειδή κατά τον Υφυπουργό Εργασίας ο κορονοϊός είναι προσωρινή νόσος ξεχνώντας τα λοιμώδη νοσήματα που προϋπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τον κορονοϊό.
Όσο δεν ρυθμίζεται με μόνιμο τρόπο το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σημαίνει ότι βρίσκεται στο τραπέζι η περικοπή του και αντικατάστασή του με μέσα ατομικής προστασίας που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να χορηγούνται.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την συνέχιση χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την ένταξή μας στα ΒΑΕ με βάση τις προτάσεις μας.
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «παραχαλαρώσαμε και μακάρι να μην το πληρώσουμε με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε σήμερα πάντως ότι «παραχαλαρώσαμε πολίτες και πολιτικοί και μακάρι να μην το πληρώσουμε με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας» σύμφωνα με το voria.gr
Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ οι ενδεχόμενες απολύσεις συμβασιούχων από τα νοσοκομεία, οι συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων αλλά και η μη ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στο πλαίσιο κινητοποίησης υγειονομικών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη ομιλία του αναφέρθηκε στη μερική μονιμοποίηση συμβασιούχων και όχι όλων όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κάτι, που, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ανοίγει το δρόμο για απολύσεις ακόμη και ανθρώπων που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στο πλάνο της συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων αλλά και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας.
«Οι εξαγγελίες και τα χειροκροτήματα να γίνουν πράξεις και οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στα ΒΑΕ, να μονιμοποιηθούν όλοι, να πάρουν όλοι ανεξαιρέτως ένα επίδομα και ο θάνατος υγειονομικών από κορoνοϊό να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα» δήλωσε ο κ. Γιαννάκος και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον.
Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση που παρατηρείται αναφορικά με τον κορωνοϊό λέγοντας πως «παραχαλαρώσαμε πολίτες και πολιτικοί και μακάρι να μην το πληρώσουμε με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Τέτοιο καιρό πέρυσι είχαμε στα νοσοκομεία μηδενικά περιστατικά και σήμερα έχουμε 500 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ».
Από πό την πλευρά του ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Χρήστος Τζελέπης επισήμανε ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να έχουν τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό.
«Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν παίρνουν καν άδεια και άλλοι τόσοι που έχουν να πάρουν αρκετά ρεπό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «μέχρι τώρα δεν λειτουργούσαν και τα χειρουργεία. Φανταστείτε τι θα συμβεί όταν το νοσοκομείο επιστρέψει στο 80% της λειτουργίας του, μαζί με τα χειρουργεία».