Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκινά μια παγκόσμια επιστημονική διαδικασία για την ενημέρωση της λίστας των παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας -παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν εστίες ή πανδημίες- για να καθοδηγήσει τις παγκόσμιες επενδύσεις, έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), ειδικά σε εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες.
Ξεκινώντας με μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, ο ΠΟΥ συγκαλεί περισσότερους από 300 επιστήμονες που θα εξετάσουν τα στοιχεία για περισσότερες από 25 οικογένειες ιών και βακτήρια, καθώς και για τη «Ασθένεια Χ».
Η νόσος Χ περιλαμβάνεται για να υποδείξει ένα άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή διεθνή επιδημία.
Οι ειδικοί θα συστήσουν έναν κατάλογο παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα και επένδυση. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τόσο επιστημονικά κριτήρια όσο και κριτήρια δημόσιας υγείας, καθώς και κριτήρια που σχετίζονται με τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, την πρόσβαση και την ισότητα.
Η λίστα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2017 και η τελευταία άσκηση ιεράρχησης πραγματοποιήθηκε το 2018. Η τρέχουσα λίστα περιλαμβάνει τον COVID-19, τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκ, τη νόσο του ιού Έμπολα και τη νόσο του ιού Marburg, τον πυρετό Lassa, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Ασθένειες Nipah και henipaviral, πυρετός Rift Valley, Zika και Νόσος X.
«Η στόχευση παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας και οικογενειών ιών για έρευνα και ανάπτυξη αντιμέτρων είναι απαραίτητη για μια γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας και της πανδημίας. Χωρίς σημαντικές επενδύσεις Ε&Α πριν από την πανδημία COVID-19, δεν θα ήταν δυνατό να αναπτυχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.
Για εκείνους τους παθογόνους παράγοντες που προσδιορίζονται ως προτεραιότητας, το Σχέδιο Ε&Α του ΠΟΥ για επιδημίες αναπτύσσει οδικούς χάρτες Ε&Α, οι οποίοι καθορίζουν τα κενά γνώσης και τις ερευνητικές προτεραιότητες.
Όπου χρειάζεται, αναπτύσσονται προφίλ προϊόντων-στόχων, τα οποία ενημερώνουν τους προγραμματιστές σχετικά με τις επιθυμητές προδιαγραφές για εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικές δοκιμές. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για τη χαρτογράφηση, τη σύνταξη και τη διευκόλυνση κλινικών δοκιμών για την ανάπτυξη αυτών των εργαλείων.
Εξετάζονται επίσης συμπληρωματικές προσπάθειες – όπως η ενίσχυση της ρυθμιστικής και δεοντολογικής εποπτείας.
«Αυτή η λίστα παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα στο πού να επικεντρωθούν οι ενέργειες για τη διαχείριση της επόμενης απειλής», δήλωσε ο Δρ Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.
«Αναπτύσσεται μαζί με ειδικούς στον τομέα και είναι η συμφωνημένη κατεύθυνση για το πού -ως παγκόσμια ερευνητική κοινότητα- πρέπει να επενδύσουμε ενέργεια και κεφάλαια για την ανάπτυξη δοκιμών, θεραπειών και εμβολίων. Ευχαριστούμε τους δωρητές μας, όπως την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τους εταίρους μας και τους επιστήμονες που συνεργάζονται με τον ΠΟΥ για να γίνει αυτό δυνατό».
Η αναθεωρημένη λίστα αναμένεται να δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.