Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνεδρίασε αυτή τη φορά για να συζητήσει ιδιαίτερα το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τη Moderna και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (EMA, FDA)
Αντίθετα ο ΠΟΥ δεν έχει προχωρήσει στην επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna, με την αξιολόγησή του να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Χορήγηση 2 δόσεων με διαφορά 28 ημερών
Oι ειδικοί του ΠΟΥ συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις με διαφορά 28 μερών, όμως ανέφεραν πως η δεύτερη ένεση μπορεί «να αναβληθεί και για 42 ημέρες», αν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις.
Αντιθέτως δεν συνιστούν να μειωθεί η δόση στο μισό. Υπογραμμίζουν επίσης πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πρέπει να προτείνεται επίσης ανεξάρτητα από αν είχε προηγουμένως μολυνθεί κάποιος, είτε είχε εμφανίσει συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικός.
Τέλος, υπογραμμίζοντας πως τα δεδομένα δείχνουν ότι μια νέα μόλυνση με συμπτώματα μέσα στους έξι μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό είναι «σπάνια», συνιστούν στα πρόσωπα, που διαγιγνώσκονται θετικά μέσω τεστ PCR στη διάρκεια των έξι προηγούμενων μηνών, να καθυστερούν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.
Να μη δίνεται σε εγκύους εκτός αν κινδυνεύουν σοβαρά να μολυνθούν
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δεν συνιστά επίσης να χορηγείται το εμβόλιο σε εγκύους.
Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν αν τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερβαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους από το εμβόλιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες ή για το υγειονομικό προσωπικό που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να μολυνθεί.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνιστούν επίσης να εμβολιάζονται και οι γυναίκες που θηλάζουν και ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό.
Λειτουργεί ενάντια στις νέες μεταλλάξεις
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των B.1.1.7 και 501Y.V2, δεν μεταβάλλουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Moderna mRNA. Συνεχίζεται η παρακολούθηση, η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων σχετικά με νέες παραλλαγές και την επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών τεστ, των θεραπειών και των εμβολίων COVID-19.
ΠΗΓΗ: who.int