Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας, που σχεδιάστηκε και αποσκοπεί να ενισχύσει τις φωνές όσων έχουν πληγεί από τον καρκίνο –επιζώντων, φροντιστών και πενθούντων– ως μέρος του Πλαισίου του ΠΟΥ για Σημαντική Δέσμευση των Ατόμων που Ζουν με Μη Μεταδοτικές ασθένειες (PLWNCDs). Αυτό το Πλαίσιο είναι μια δέσμευση για τη δέσμευση με σεβασμό και νόημα των PLWNCD στο συν-σχεδιασμό πολιτικών, προγραμμάτων και λύσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα τροφοδοτήσουν τον σχεδιασμό πολιτικών και προγραμμάτων που θα προσφέρουν καλύτερη ευημερία στο πλαίσιο της διάγνωσης του καρκίνου και θα συνδημιουργήσουν λύσεις για το μέλλον.
Σχεδόν κάθε οικογένεια παγκοσμίως προσβάλλεται από καρκίνο, είτε άμεσα – 1 στους 5 ανθρώπους διαγιγνώσκεται με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του – είτε ως φροντιστές ή μέλη της οικογένειας. Η διάγνωση του καρκίνου ενεργοποιεί μια ευρεία και βαθιά επίδραση στην υγεία και την ευημερία όλων των εμπλεκομένων. «Για πάρα πολύ καιρό, η εστίαση στον έλεγχο του καρκίνου ήταν στην κλινική περίθαλψη και όχι στις ευρύτερες ανάγκες των ανθρώπων που επηρεάζονται από τον καρκίνο», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Οι παγκόσμιες πολιτικές για τον καρκίνο πρέπει να διαμορφωθούν από περισσότερα από δεδομένα και επιστημονική έρευνα, ώστε να περιλαμβάνουν τις φωνές και τη διορατικότητα των ανθρώπων που επηρεάζονται από τη νόσο».
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο βιώνουν άγχος και απώλεια πίστης και μπορεί να τους εγκαταλείψουν οι οικείοι σύντροφοί τους. «Όταν η κόρη μου διαγνώστηκε με καρκίνο, η ζωή μας άλλαξε άρδην και με τρόπους που δεν περιμέναμε. Τα αποτελέσματα του καρκίνου διαρκούν μια ζωή», δήλωσε η Ρουθ Χόφμαν, Πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού για τον Καρκίνο της Παιδικής ηλικίας.
Η κατανόηση και η ενίσχυση των βιωμένων εμπειριών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από καρκίνο μπορεί να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά και υποστηρικτικά συστήματα. Ωστόσο, οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των ατόμων με καρκίνο και των φροντιστών τους παραμένουν άγνωστες σε πολλούς παρόχους και φορείς χάραξης πολιτικής. «Αναλαμβάνουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση να τοποθετήσουμε τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο σωστά στο επίκεντρο της ατζέντας, για να συνδημιουργήσουμε καλύτερες λύσεις», εξήγησε ο Δρ Bente Mikkelsen, Διευθυντής του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Ασθενειών στον ΠΟΥ. «Αυτή η εκστρατεία θα περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις: δημοσίευση της παγκόσμιας έρευνας, φιλοξενία εθνικών διαβουλεύσεων, παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών και εφαρμογή πρωτοβουλιών υπό την ηγεσία της κοινότητας. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο και να βελτιώσουμε την ευημερία των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο».
Η φιλοδοξία της παγκόσμιας έρευνας είναι να προσεγγίσει περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες από 100 χώρες, η πλειοψηφία των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται στις αρχές του 2023 και, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση πολιτικών, προγραμμάτων και υπηρεσιών για άτομα που πάσχουν από καρκίνο παγκοσμίως.