Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) η κατάσταση αυτή πλέον απειλεί σοβαρά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εμφάνιση έλλειψης απαραίτητων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
O ΣΕΙΒ υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες του κλάδου από το 2017 συμβάλλουν στην κοινωνική πολιτική της χώρας, επιστρέφοντας στο κράτος σημαντικότατα κομμάτια του τζίρου τους και καλύπτουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ - από το 2017 έως σήμερα - αδυνατεί να διαμορφώσει ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων, παρότι γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων (ΗΔΙΚΑ), και οι οποίοι θα βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικά, στατιστικά, δημοσιογραφικά στοιχεία καθώς και δημοσιευμένες μελέτες.
Ενδεικτικό της αυθαίρετης διαδικασίας διαμόρφωσης και κατανομής των προϋπολογισμών είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις που εμφανίζονται στα ποσοστά του claw-back ανά κατηγορία δαπανών, καθώς και οι τεράστιες υπερβάσεις που προκύπτουν σε κατηγορίες χρόνιων πασχόντων, των οποίων το πλήθος είναι δεδομένο και γνωστό στον Οργανισμό και αφορούν σε θεραπείες που γνωματεύονται από αναγνωρισμένα κέντρα και εγκρίνονται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο προκλητής ζήτησης.
Σημειώνουμε ότι:
Κάθε έτος επιβάλλεται συνεχώς αυξανόμενο και ανισομερώς κατανεμημένο claw-back στα μέλη μας, παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον καθορισμό ανώτατων τιμών αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατά κανόνα είναι κατώτερες των χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το claw-back στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής δεν εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει με τα γενόσημα φάρμακα, αλλά ούτε και εκπίπτουν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και οι επενδυτικές δαπάνες των επιχειρήσεών μας, όπως συμβαίνει στον φαρμακευτικό κλάδο.
Η δυσχερής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την σώρευση του claw-back των προηγούμενων ετών, επιτείνεται από την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την έναρξη της διαδικασίας προείσπραξης 70% ανά μήνα claw-back, όταν το συνολικό ποσό του claw-back επί του οποίου επιβάλλεται η προείσπραξη είναι άγνωστο!!
Απόρροια των ανωτέρω είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός των μελών του ΣΕΙΒ και η εξάντληση της απαραίτητης ρευστότητας των επιχειρήσεων για την εισαγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, προκαλώντας προβλήματα στην αδιάλειπτη τροφοδοσία της αγοράς και υποστήριξη των ασθενών. Ορατός, επομένως, είναι ο κίνδυνος εμφάνισης έλλειψης των ως άνω προϊόντων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και προορίζονται για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Ο ΣΕΙΒ, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, ζητά από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας :
Τη διόρθωση των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, με προσαρμογή σε πραγματικά στοιχεία.
Την άμεση απόσυρση της προείσπραξης 70% του clawback και,
Να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τα οποία απειλούν τώρα τη βιωσιμότητά τους και θέτουν σε κίνδυνο τις θεραπείες των ασθενών.
Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιρειών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 176 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους. Περισσότερα στοιχεία στον δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: http://www.seiv.gr. Τηλ. επικοινωνίας 210 6985914 & 916, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.