Κατά τη διάρκεια του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου 2021, με θέμα «Μια δεκαετία Διεκδικήσεων, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη αναφέρθηκε στην έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων του γενικού πληθυσμού αλλά και των ψυχιατρικών διαταραχών των συμπολιτών μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ήδη, παγκόσμιες και εθνικές έρευνες, καταγράφουν αυξημένα επίπεδα:
- φόβου,
- άγχους,
- κατάθλιψης, και
- μοναξιάς στο γενικό πληθυσμό,
με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση σε:
- παιδιά,
- εφήβους και
- υπερήλικες, καθώς και
- αύξηση εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η χρήση του διαδικτύου.
«Ωστόσο, αυτή η κρίση μας έχει δείξει ότι δεν πλήττονται όλοι εξίσου. Η ψυχική επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη στις φτωχές και ευάλωτες ομάδες, φέρνοντας στην επιφάνεια ανισότητες που προϋπήρχαν στη χώρα μας και διεθνώς. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται το δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν τη θεραπεία που αξίζουν» ανέφερε η κ. Ράπτη.
Έτσι, η Υφυπουργός Υγείας στάθηκε στο ειδικό χαρτοφυλάκιο για τη Ψυχική Υγεία, για ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γενικού πληθυσμού, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «επενδύουμε:
Πιο συγκεκριμένα:
- Επιτύχαμε να αυξήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία κατά 62%.
Από την έναρξη της πανδημίας, πρώτο μέλημά μας ήταν να παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε:
α)ασθενείς που νοσούν με COVID-19 και νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία ή κατ’ οίκον,
β) τις οικογένειές τους και
γ) στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα τους,
δ) το υγειονομικό μας προσωπικό, με ψηφιακές υπηρεσίες μέσω tablet.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από 24 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου σε όλη την χώρα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και σε διασύνδεση με παραπάνω από 450 Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, όπως:
- Νοσοκομεία,
- Κέντρα Υγείας,
- Περιφερειακά Ιατρεία.
Παράλληλα, αναπτύχθηκαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο γενικό πληθυσμό σε όλη την Επικράτεια, μέσω Τηλεφωνικών Γραμμών για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκε:
- η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του γενικού πληθυσμού 10306,
- η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102, που αφορά στους ασθενείς και τους φροντιστές τους
- η «Ανοιχτή Γραμμή» 2152152121 για την ψυχολογική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, και όσων προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα
Επίσης αναπτύχθηκε Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ώστε να παραχθούν ψυχιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σε όλη την χώρα. Ήδη, λειτουργεί Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Καστελόριζο και τη Σύμη, με προοπτική ανάπτυξης στις λοιπές απομακρυσμένες περιοχές της χώρες, ορεινές και νησιωτικές.
«Όραμά μας είναι, η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ψυχικής υγείας στη χώρα μας, με υπηρεσίες:
- ανθρωποκεντρικές,
- υψηλής ποιότητας,
- παρεχόμενες στην Κοινότητα,
- με ίση πρόσβαση σε όλους.
Μότο μας είναι: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω!» κατέληξε η Υφυπουργός Υγείας.