Σύμφωνα με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), το ΕΚΕΑ θα μπορεί εφεξής και για διάστημα 6 μηνών να διενεργεί εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση ασθενών νοσούντων από κορονοϊό.
Όπως είχε γράψει το News4Health, προκειμένου να είναι αυτό δυνατόν, το Κέντρο μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με απευθείας ανάθεση για την προμήθεια υλικού και αντιδραστηρίων για τη διενέργεια εξετάσεων, με σχετική πρόσκληση.
«Στη μάχη των τεστ μπαίνει και το ΕΚΕΑ, το οποίο έχει την παραγωγική δυνατότητα να κάνει μεγάλο αριθμό των εξετάσεων ημερησίως. Έχουμε εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό αντιδραστηρίων για τη διενέργεια αυτών των τεστ», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Στρατηγική μαζικού εργαστηριακού ελέγχου συζητείται μετά την άρση των τεστ, αλλά τότε δεν θα αφορά μόνο τα εργαστηριακά τεστ αλλά και τα λεγόμενα τεστ αντισωμάτων, η αξιοπιστία των οποίων όμως ακόμα είναι ζητούμενο, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Είναι και θέμα επάρκειας πιστοποίησης της ανοσίας, εκτός από την επάρκεια στη διάγνωση.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειάζεται, ενώ προσλήψεις γίνονται και στην ΠΦΥ, αλλά τόνισε πως δεν είναι μόνο θέμα αριθμών, αλλά το ζήτημα είναι ενεργοποιηθεί όλο το δίκτυο των επαγγελματιών υγείας και υλοποιηθούν δράσεις όπως η τηλεφωνική υποστήριξη από Κέντρα Υγείας, η Τηλεσυμβουλευτική, η δημιουργία Κέντρων Υγείας Covid-19, οι κατ' οίκον επισκέψεις κλπ.