Το απαραίτητο βήμα για την επί της ουσίας έναρξη ισχύος του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και στα ιδιωτικά φαρμακεία έκανε το Υπουργείο Υγείας, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του μία... επικαιροποίηση του καταλόγου των φαρμάκων που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση.
Η ανάρτηση της «θετικής λίστας» των φαρμάκων, που συνταγογραφούνται από γιατρούς και που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, έγινε σχεδόν με την εκπνοή της προθεσμίας που προέβλεπε η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση της ανατιμολόγησησης των φαρμάκων (δελτίο τιμών), που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο. Μάλιστα, η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση που θέτει σε ισχύ τον επικαιροποιημένο κατάλογο και η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου στις 24 Ιανουαρίου, διευκρινίζει πως τίθεται σε ισχύ από 27 του μηνός, ημέρα που ενεργοποιούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία οι νέες τιμές φαρμάκων και απαραιτήτως οι νέες τιμές αποζημίωσης.
Γνωστός και ως «θετική λίστα», ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα φάρμακα που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και για τα οποία οι ασφαλισμένοι του φορέα πληρώνουν συμμετοχή 0%, 10% ή 25%, ακολουθεί συνήθως την έκδοση ενός νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων. Πάντως, η εν λόγω ανάρτηση του καταλόγου είναι μια μάλλον τυπική διαδικασία, που βοηθάει στην αποφυγή δυσλειτουργιών στη διάθεση των φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αν δεν εκδιδόταν η λίστα, τα συνταγογράφουμενα φάρμακα των πολιτών δεν θα μπορούσαν να αποζημιωθούν. Νέα φάρμακα δεν περιλαμβάνονται.
Επί της ουσίας, λοιπόν, η επιστροφή στην όποια κανονικότητα σε ό,τι αφορά στην ένταξη νέων θεραπειών στην ελληνική αγορά θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο με την με την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιχειρησιακών ρυθμών των επιτροπών αξιολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων.
Θεωρητικά, ο πρόσφατος διορισμός της νέας Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων (γνωστή και ως Επιτροπή ΗΤΑ), μετά και από τις αναθεωρήσεις στη σύσταση της λόγω περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων κάποιων αρχικών μελών, «ξεπαγώνει» και τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση νέων πρωτότυπων φαρμάκων και όλων των υπόλοιπων σκευασμάτων που περιμένουν να φθάσουν στους ασθενείς της χώρας πάνω από 16 μήνες. Πρώτες στη σειρά θα είναι οι θεραπείες για την Ηπατίτιδα C, με τη διαπραγμάτευση να μπαίνει σε νέο κύκλο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ΣΦΕΕ φέρεται να θέτει ζήτημα εξορθολογισμού της θετικής λίστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναδεικνύει την ανάγκη εξυγίανση της θετικής λίστας, καθώς στη θετική λίστα περιλαμβάνονται φάρμακα που δεν αποζημιώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται, για παράδειγμά, για σκευάσματα που ανήκουν στις κατηγορίες του μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου και διάφορων βιταμινών, που έχουν συνολικό ετήσιο τζίρο 110 με 130 εκατ, ευρώ. Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ ζητάει τηνν επανεξέταση αυτών των φαρμάκων και τη μεταφορά σημαντικού αριθμού εξ’ αυτών στην αρνητική λίστα.