Σύμφωνα με τον πίνακα της Εurostat υπάρχουν 6 κατηγορίες που απεικονίζουν την υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Η χώρα μας είναι στην δεύτερη κατηγορία.
Παρά τους αυξημένους απόλυτους αριθμούς των θανάτων από Covid-19 στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης πάντως αναφέρει στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε ότι αφορά και τους θανάτους.
Ο Υπουργός συνοδεύει την ανάρτησή του με ένα γράφημα για τις τιμές της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στις χώρες της ΕΕ.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης στην ανάρτησή του: «Να σημειωθεί πως ως «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» (Excess Mortality, EM) ορίζεται η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια χρονική περίοδο (π.χ. πανδημία), και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Κατά πολλούς επιστήμονες και εποπτικούς υγειονομικούς οργανισμούς, μάλιστα, ο δείκτης EM αποτελεί πιο αξιόπιστο δείκτη καταγραφής των θανάτων στην πανδημία».
https://twitter.com/thanosplevris/status/1562048128596983808
Τι είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα
Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης ο οποίος η χώρα μας χρησιμοποιεί για τον έλεγχο της πανδημίας εδώ και καιρό είναι αυτός της υπερβάλλουσας θνησιμότητας.Ο δείκτης αυτός αποτελεί εναν αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στο συνολικο αριθμό θανάτων σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει κατά καιρούς και ο Θάνος Πλεύρης.
Συμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκρίσεις της επίδρασης της πανδημίας στη θνησιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Σημειώνεται ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (excess mortality, EM) ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αίτια σε μιαχρονική περίοδο (π.χ πανδημία) και του αναμενόμου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τι δείχνουν οι αριθμοί για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Eurostat η χώρα μας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία χωρών, όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα κυμαίνεται μεταξύ 10%-15%, για τον Ιούνιο του 2022. Συγκεκριμένα η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην χώρα μας κατά τον μήνα Ιούλιο του 2022 σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2016-2019 ανήλθε στο 12,2%.
Στην ίδια κατηγορία χωρών συγκαταλέγεται η Γερμανία (10,7%), η Νορβηγία (12,6%), η Αυστρία (13,5%), την Ολλανδία (13,6%) κ.ά. Την χειρότερη επίδοση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα είχε η Πορτογαλία (23,9%) τον Ιούνιο και ακολούθησε η Ισπανία (16,7%) και τρίτη στη σειρά η Εσθονία (16,2%). Πρόκειται δηλαδή για χώρες με υπερβάλλουσα θνησιμότητα άνω του 15%, σε σχέση με το μέσο όρο του 2016-2019.
Σίγουρα για τη χώρα μας η κατάταξη είναι σχετικά ψηλά από το μέσο όρο στο συγκεκριμένο δείκτη, αλλά δεν συνιστά τιμητική θέση. Παρόλα αυτά μεγάλες και πιο ανεπτυγμένες χώρες από την Ελλάδα, όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία, εμφανίζουν δείκτες υψηλότερους υπερβάλλουσας θνησιμότητας.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η υπερβολική θνησιμότητα (excess mortality) εμφανίζει υποχώρηση τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην ΕΕ από το 26,5% που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου Φεβρουαρίου και συνιστά υψηλό έτους, έχει υποχωρήσει τον περασμένο Ιούνιο στο 6,2%. Το ιστορικό υψηλό ωστόσο για την ΕΕ στα χρόνια της πανδημίας καταγράφεται τον Νοέμβριο του 2020. Τότε, τον «μαύρο» αυτον Νοέμβριο οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά 40% το μέσο όρο της περιόδου 2016-2019.
Σύμφωνα πάντως με τη Eurostat, η Ελλάδα κατά το 2020 μέχρι και το μέσο του 2021 κινείται κάτω από το μέσο όρο της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην ΕΕ , ενώ κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το δεύτερο μισό του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022.
Τα δεδομένα της Eurostat για την Ελλάδα και την ΕΕ ΕΔΩ