Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αποφασίσει τη διατήρηση ή όχι της μάσκας με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία σε λίγες μέρες. Ο Υπουργός Υγείας πάντως έχει τονίσει αυτές τις μέρες ότι η μάσκα θα διατηρηθεί όπου είναι απαραίτητο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουμε να τη φοράμε στα νοσοκομεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία και όπου έχει συγχωτισμό. Τα σχολεία είναι ένα από αυτά τα μέρη.
Μιλώντας για τα μέτρα που αναμένεται να έχουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα τόνισε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ: «Αν χρειαστούν θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε κατάσταση περιορισμού δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.
Όσο για τα σχολεία υπογράμμισε ότι και εκεί επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών. Όπως είπε οι συζητήσεις με το Υπ. Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ο Θάνος Πλεύρης άφησε να εννοηθεί ότι το καλύτερο μέτρο είναι ο εμβολιασμός ακόμα και με τα τωρινά εμβόλια καθώς προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.
«Αν χρειαστεί επέκταση στη χρήση της μάσκας θα το εξετάσουμε» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην τηλεόραση ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να μείνουμε σε ότι το δυνατόν πιο ήπια μέτρα γίνεται.
Πρόταση για άνοιγμα με self test από Σαρηγιάννη
Εδώ και μέρες αρκετοί επιστήμονες τονίζουν ότι καλό θα ήταν να διατηρηθούν οι μάσκες στα σχολεία και κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα self test μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση. Ο κ. Σαρηγιάννης από την πλευρά του προτείνει ότι παιδιά και καθηγητές καλό είναι να κάνουν χρήση των self test.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε ότι μετά από τα μέσα Σεπτεμβρίου μπορεί να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων ή αλλιώς αλλαγή στην κλίση της επιδημιολογικής καμπύλης, λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών που επικρατούν τώρα ή λόγω νέων παραραλλαγών.
Όπως είπε ο ίδιος: «Aνοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο μπορεί να είναι εντάξει για τις 12 Σεπτέμβρη» αλλά δεν ξέρει όπως είπε «αν θα είναι οκ για τις 29 Σεπτέμβρη». Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι για αυτές τις μέρες θα συνεχίσει να υπάρχει μια πτώση στους δείκτες, ωστόσο αναμένεται μια μικρή επιβράδυνση λόγω των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
O ΕΟΔΥ από την πλευρά του χθες μέσα από ένα κείμενο - παρέμβαση που έκανε προσπάθησε να εξηγήσει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας αναφέροντας ποιοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν.
Όπως εξηγεί σε νεότερη του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ: «Η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα. Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι i) κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του
i) ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
ii) από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
iii) άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π/»
Επίσης, τόνισε ότι: «η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση. Ο κορoνοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό».
Και πρόσθεσε ότι: «Βάση της εφιστάμενης εμπειρίας μας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό. Παρότι η υποπαραλλαγή «κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη»
Τέλος, υπογραμμίζει ότι ένα νέο κύμα είναι πιθανό να έρθει αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια τι θα συμβεί λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος». Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ τονίζει: «Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75».