Αυτό το «μηδενικό σχέδιο» της συμφωνίας για την πανδημία, θα συζητηθεί από τα κράτη μέλη τον Φεβρουάριο του 2023.
Η σημερινή συμφωνία από το Διακυβερνητικό Διαπραγματευτικό Όργανο (INB), που αποτελείται από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ, ήταν ένα ορόσημο στην παγκόσμια διαδικασία διδαχής από την πανδημία COVID-19 και αποτροπή επανάληψης των καταστροφικών επιπτώσεων που είχε σε άτομα και κοινότητες παγκοσμίως.
Το INB συγκεντρώθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου για την τρίτη συνεδρίαση του από την ίδρυσή του τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από ειδική σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας .
Το σώμα συμφώνησε σήμερα ότι το Προεδρείο του INB θα αναπτύξει το μηδενικό προσχέδιο της συμφωνίας για την πανδημία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην τέταρτη συνεδρίαση της INB, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου 2023.
Αυτό το προσχέδιο θα βασίζεται στο εννοιολογικό μηδενικό σχέδιο και τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια συνάντηση της INB αυτής της εβδομάδας.
Το Γραφείο INB αποτελείται από έξι αντιπροσώπους, έναν από καθεμία από τις έξι περιοχές του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων των Συμπροέδρων κ. Roland Driece από την Ολλανδία και της κας Precious Matsoso της Νότιας Αφρικής.
«Οι χώρες έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι ο κόσμος πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος, συντονισμένος και υποστηριζόμενος για να προστατεύσει όλους τους ανθρώπους, παντού, από την επανάληψη του COVID-19», δήλωσε ο κ. Driece, συμπρόεδρος του INB Bureau.
«Η απόφαση μας να αναπτύξουμε ένα μηδενικό σχέδιο συμφωνίας για την πανδημία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την ασφάλεια του κόσμου».
Η συμπρόεδρος του Γραφείου INB, κα Matsoso, είπε ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία πανδημίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ισότητα, να ενισχύει την ετοιμότητα, να διασφαλίζει την αλληλεγγύη, να προωθεί μια προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας και ολόκληρης της κυβέρνησης και σεβασμό την κυριαρχία των χωρών.
«Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στις ανθρώπινες ζωές, τις οικονομίες και τις κοινωνίες γενικότερα δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί», είπε η κ. Ματσόσο.
«Η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε, σήμερα, ως παγκόσμια κοινότητα, να αποτρέψουμε την επανάληψη του παρελθόντος είναι να ενωθούμε, στο πνεύμα της αλληλεγγύης, στη δέσμευση για ισότητα και στην επιδίωξη της υγείας για όλους, και να αναπτύξουμε μια παγκόσμια συμφωνία που προστατεύει τις κοινωνίες από μελλοντικές απειλές πανδημίας».
Η συμφωνία της ΠΟΥ για την πανδημία εξετάζεται ενόψει της έγκρισής της σύμφωνα με το άρθρο 19 του Καταστατικού του ΠΟΥ, να εξετάζεται επίσης με επιφύλαξη, καθώς προχωρούν οι εργασίες, η καταλληλότητα του άρθρου 21.