Την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια.
Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση αναμένεται γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου.
Η κ. Παγώνη ανέφερε ακόμη ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91% ωστόσο οι ασθενείς νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ανέφερε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».
Κλειστά σχολεία και νέα μέτρα προτείνει ο Παυλάκης
Aπό την άλλη μεριά, ο ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε για ακόμα μία φορά την εκτίμηση ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και να μην ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε ότι πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα για να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού.
«Με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά» είπε.
Και πρόσθεσε: «Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Πρέπει να παρθούν μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης.
«Να κοιτάξουμε το... τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτήν και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας στο ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.
«Δεν ενδιαφέρει και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι πολλοί που κάνουν self test και δεν ανακοινώνονται κάπου ή είναι και test που βγαίνουν αρνητικά. Όταν έχεις τόσο γρήγορο και σύγχρονο ιό, υπάρχει τσουνάμι, μολύνονται ο ένας από τον άλλον πολύ γρήγορα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που δεν είναι θωρακισμένες με τα εμβόλια, έχουμε περίπου το 25% αθωράκιστο».
«Είναι προφανές ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, πρέπει όλοι να κάνουμε το εμβόλιο… χθες. Ο λόγος που βλέπουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας να μολύνονται, αλλά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο, είναι το εμβόλιο. Να δοξάζουμε την δύναμη που μας τα έδωσε. Με τόσο μεγάλο ιικό φορτίο, είναι αδύνατον το εμβόλιο να δείξει την δύναμη του.
Αν είχαμε 1.000-1.500 κρούσματα την ημέρα μετά από ένα lockdown θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση», κατέληξε ο ερευνητής.
Γώγος: Έρχεται πίεση στο σύστημα Υγείας
«Μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», δήλωσε από την δική του πλευρά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα , μαζί με τα εμβόλια συμβάλλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης.Το οποίο θα οδηγήσει σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου. Έχουμε πολλά όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει αυτό, όπως τα χάπια και οι θεραπείες. Πιστεύω ότι μέσα στο 22 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι» τόνισε ο καθηγητής κ. Γώγος.
Ωστόσο, για το κύμα της Όμικρον εξήγησε πως παρά την φαινομενικά ηπιότερη νόσο που προκαλεί, θα δημιουργήσει πίεση στο σύστημα υγείας: «Υπάρχει πλημμύρα περιστατικών και τεράστια έξαρση παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από την νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα». Σε κάθε πέριπτωση σημείωσε ότι παρά την φοβερή διασπορά , τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα
Ανέφερε δε ότι από τα λίγα δεδομένα που έρχονται από την Νότια Αφρική από μικρούς αριθμούς ασθενών, φαίνεται ότι όσοι νόσησαν με την παραλλαγή Όμικρον ανέπτυξαν υψηλά αντισώματα έναντι της Δέλτα, κυρίως οι εμβολιασμένοι. «Η Όμικρον φαίνεται να λειτουργεί σαν μια ενισχυτική δόση που παράλληλα με τον εμβολιασμό μπορεί να συμμετάσχει στην πολυκλωνική ανοσία απέναντι στον ιό», συμπλήρωσε.
«Μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», επεσήμανε στην συνέχεια ο καθηγητής εκτιμώντας παράλληλα ότι μετά τον Ιανουάριο θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Σχετικά με τα σχολεία δήλωσε πως αποτελεί επιθυμία της επιτροπής να μείνουν εκτός περιορισμών, ωστόσο προανείγγηλε αλλαγές στο ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο. «Είδαμε τεράστια ποιοτική βελτίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία με την δια ζώσης διδασκαλία.Θα δούμε τις προτάσεις της υποεπιτροπής.Θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές όπως επέκταση του τέστινγκ και στα εμβολιασμένα παιδιά»