Ο στόχος είναι διττός και τον περιέγραψε το βράδυ της Δευτέρας, από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης: αφενός μεν να «κοντύνει» η ενιαία λίστα χειρουγείων και αφετέρου να δοθεί κίνητρο στους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ γιατροί με μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση. Το «αγκάθι, ωστόσο, παραμένει το ύψος της συμμετοχής των ασθενών, δηλαδή το ποσό που θα καταβάλλουν οι ασθενείς οι οποίοι θα επιλέξουν τη λύση τουο απογευματινού χειρουργείου, ότι τουλάχιστον έχουν την οικονομική ευχέρεια. Η διευθέτηση αυτής τη λεπτομέρειας θα είναι που θα «πατήσει το κουμπί» της ενεργοποίησης του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (30/01) μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη, αν και η ατζέντα περιείχε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το Υπουργείο Υγείας, τη συζήτηση φέρεται να μονοπώλησαν τα απογευματινά χειρουργεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, Μαξίμου και Αριστοτέλους συζήτησαν πώς θα υλοποιηθεί η νέα υπηρεσία στα δημόσια νοσοκομεία, με βασικό ερώτημα ποια πρόταση για τη συμμετοχή των ασθενών είναι η καταλληλότερη.
Όπως όλα δείχνουν δύο είναι οι πιθανές κατευθύνσεις. Από τη μια, προτείνεται η επεμβατική πράξη και τα νοσήλια να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και ο πολίτης να καταβάλλει μόνο την αμοιβή του γιατρού, η οποία θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας. Από την άλλη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβάλλει ο πολίτης το ποσοστό της θεσμοθετημένης συμμετοχής, κατά ποσοστιαία αντιστοιχία με τον ιδιωτικό τομέα. Η αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα για τις εν λόγω ιατρικές υπηρεσίες καλύπτεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή του πολίτη να ανέρχεται στο 30% του κόστους. Αυτό το 30% εξετάζεται να εφαρμόζεται και στα δημόσια απογευματινά χειρουργεία, τα οποία βέβαια εκτιμάται θα τιμολογούνται κατά πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να τα επιλέξουν.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε ιατρική υπηρεσία που παρέχεται στο νοσοκομείο στο πλαίσιο νοσηλείας, άρα και τα χειρουργεία, η προγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα και νοσηλεία, υπολογίζεται μέχρι τώρα βάσει του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) και από τις αρχές Μαρτίου με σύστημα των DRGs, των «Ομοειδών Διαγνωστικών Ομάδων», ενός διεθνώς καθιερωμένου πρότυπου (Diagnosis Related Groups - DRGs).
Η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων είχε προβλεφθεί αρχικά με το άρθρο 9 του ν. 2889 του 2001, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη η τροποποίηση του ώστε να θωρακιστεί θεσμικά η λειτουργία του θεσμού. Η τροποποίηση θεσπίστηκε με νόμο το 2022 (άρθρο 55 ν.4941, Α’94) ωστόσο έως και σήμερα λειτουργεί μόνο η πρωινή βάρδια για τα τακτικά χειρουργεία (πλην εκτάκτων περιστατικών δηλαδή).
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Όπως ανέφερε και σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης, «τις επόμενες μέρες, που οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών θα υπογράψουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν κάποιος ασφαλισμένος θέλει να πάει στο απογευματινό χειρουργείο θα πληρώνει» και πρόσθεσε: «σήμερα τα χειρουργεία του ΕΣΥ δουλεύουν μέχρι τις 15:00, εκτός αν έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό. Αυτό που ισχύει σήμερα θα ισχύει εις το ακέραιο. Όμως, θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν θέλει μία κλινική να μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή μετά τις 15:00, όπου σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία πια θα μπορεί κάποιος να πάει επί πληρωμή».
Όσον αφορά, δε, τις ενστάσεις σχολίασε: «απογευματινά ιατρεία με πληρωμή υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια. Όταν έμπαιναν τα απογευματινά ιατρεία γινόταν η ίδια φασαρία, μας έλεγαν "ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ, θα πληρώνει ο κόσμος, τι είναι αυτά τα πράγματα". Μπήκαν τα απογευματινά ιατρεία, λειτουργούν 25 χρόνια, άνοιξε καμία μύτη; Κατέρρευσε το ΕΣΥ; Ιδιωτικοποιήθηκε;».