Ενημερωτική ημερίδα για τους Διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Υγείας. Η ημερίδα ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, με την παρουσία περίπου των 3/4 των διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ της χώρας, αλλά και επικεφαλής φορέων της υγείας.
Τα θέματα που συζητούνται αφορούν στην κατάρτιση προϋπολογισμού νοσοκομείων και τα DRG’s, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τον έλεγχο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τον προγραμματισμό προμηθειών, τη συνεργασία ΕΚΑΒ – Υ.Πε., την διαχείριση κρίσεων και την πυρασφάλεια των νοσοκομείων.
Ωστόσο, αυτό που κατέστη σαφές από την εναρκτήρια ομιλία του Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι πως η αξιολόγηση θα είναι διαρκής και πως δεν θα διστάσει να αντικαταστήσει διοικήσεις.
Μήνα-Μήνα ο έλεγχος των διοικήσεων
«Έχουμε κοινό σκοπό να πετύχουμε το ΕΣΥ να δουλεύει καλύτερα», ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας πως υπάρχουν και καλές εμπειρίες στο ΕΣΥ, αλλά και προβλήματα, όπως μεγάλες αναμονές.
«Αντιλαμβάνονται ότι έρχομαι στο Υπ. Υγείας σε μια περίεργη στιγμή, καθώς μια από τις πρώτες μας αποφάσεις, προειλημμένη ήταν η έναρξη της διαδικασίας διορισμού νέων διοικήσεων στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία», ανέφερε και πρόσθεσε πως επίσης καταλαβαίνει ότι αυτό δημιουργεί μια ανησυχία και μια στεναχώρια και σε άλλους απογοήτευση, καθώς η διαδικασία δεν διασφαλίζει την συνέχεια της θητείας σας». Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι όλοι θα εκτελέσουν το έργο τους έως την τελευταία μέρα. . «Όσοι μείνετε θα πρέπει να εργαστείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση σε κάθε κλινική αν κάνετε καλά τη δουλειά σας, δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε ότι θα απομακρυνθείτε. Εγώ θα βλέπω τους δείκτες αποδοτικότητας και θα ακούω του πολίτες. Δεν έχω φίλους ούτε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο και δεν έχω αλλά κριτήρια πέρα από τη δουλειά σας», τόνισε.
«Εάν αισθάνεται κάποιος ή κάποια τοσο μεγάλη απογοήτευση που δεν μπορεί να συνεχίσει να μου το πει σήμερα, να παραιτηθεί και να ορίσω μεταβατική διοίκηση. Όσοι αποφασίσετε να μείνετε, μένετε με τον όρο να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό μέχρι και την τελευταία ημέρα», πρόσθεσε.
«Δεν έχω την αυταπάτη ότι θα μπορούμε να τα λύσουμε όλα δια μαγείας ούτε ότι μπορούμε να τα κάνουμε τέλεια. Δεν υπάρχει λαός στο κόσμο που να λέει ότι είναι ευχαριστημένος από το σύστημα υγείας. Και καλώς οι πολίτες ζητούν πάντα το κάτι παραπάνω», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης
Όπως ανέφερε, η μεταξύ τους συνεργασία, το επόμενο διάστημα των περίπου 7-8 μηνών, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι το βασικότερο κριτήριο για την αξιολόγηση τους.
Τα σημεία ελέγχου
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αφού εξήγησε πως, από το 2014 το σύνολο των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία έχει διπλασιαστεί, κάτι που δείχνει ότι το κράτος κάνει ότι είναι δυνατό να στηρίξει την υγεία κατά τον κ.Γεωργιαδη.
Προειδοποίησε, όμως, πως από τις κύριες ευθύνες τους είναι ο έλεγχος των δαπανών. «Έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείται τους προϋπολογισμούς Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν».
Το σοβαρό ζήτημα των αναμονών στο ΕΣΥ ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας όμως ότι θα εκτιμηθεί δέοντος η προσπάθεια των διοικήσεων που θα είναι παρούσες για να επιλύουν επιτόπου τα ζήτημα των αναμονών. «Θα παρακολουθώ τη μέση μείωση του χρόνου στις εφημερίες και θα είναι βασικός δείκτης αξιολόγησης», κατέληξε.
Ο Υπουργός Υγείας μίλησε και για τη λίστα χειρουργείων, βάσει των οποίων προτεραιότητα είναι τα σοβαρά περιστατικά. «Στην ενιαία λίστα χειρουργείων δεν θα ανεχθώ φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες. Θα υπάρξει έλεγχος και στοιχεία και για τις λίστες χειρουργείων», τόνισε.
Μεταρρυθμίσεις και αμοιβές γιατρών
«Θα ανακοινώσουμε σύντομα σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ . Θα δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να βγάλουν περισσότερα νόμιμα χρήματα», επισήμανε και κατέληξε απευθυνόμενος στους διοικητές « Εφόδους στα νοσοκομεία θα κάνω και θα είναι συνεχής η αξιολόγηση , θέλω να βρίσκετε λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν προβλήματα. Δεν θέλω να χάνουμε ούτε ένα 24ωρο μέχρι να λύνεται ένα προβλημα».
DRG's
Εισαγωγική τοποθέτηση, εκτός από τον Υπουργό Υγείας, έκαναν, επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι δύο Υφυπουργοί Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.
Σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων απασχόλησε το σύστημα των DRG, το σύστημα κατηγοροποίησης των ασθενών σε ομάδες βάσει κριτηρίων που αφορούν στην ομοιότητα σε κλινικά χαρακτηριστικά και σε απαιτούμενους πόρους για τη διαχείρισή τους. Καλύτερη εξυπηρέτηση ασθενών, αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων και άρα εξοικονόμηση συνοδεύουν γενικά την εφαρμογή του συστήματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εντός δύο μηνών αναμένεται να εφαρμοστεί στο σύνολο του ΕΣΥ η «μεγάλη μεταρρύθμιση των DRG’s». «Μου κάνει εντύπωση, γιατί τα DRG’s τα είχα νομοθετήσει πριν από 10 χρόνια», ανέφερε με νόημα.
Ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε Κρήτη και Μακεδονία, δηλαδή στην 7η και 3η Υγειονομική Περιφέρεια, αντίστοιχα.