Στην προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού, που θα επιτρέψει την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την πρόσβαση των ασθενών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, το Υπ. Υγείας εισάγει σχέδιο νόμου που αλλάζει τη μορφή του θεσμού του αγροτικού γιατρού και ενισχύει τα κίνητρα για τους Προσωπικούς και Γενικούς Γιατρούς. Πρόκειται για τη β' φάση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Γιατρού, όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.
"Η χώρα μας αντιμετωπίζει, όπως και πολλές άλλες, έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Παράγουμε υψηλό αριθμό γιατρών, αλλα οι νέοι γιατροί δεν την επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα προοπτικής", ανέφερε η κα Αγαπηδάκη, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή ως "γενναίο βήμα για να αλλάξει το δεδομένο". Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια, θα εισαχθούν ισχυρά κίνητρα, που δεν είναι μόνο οικονομικά. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ως το τέλος του έτους.
"Στόχος των παρεμβάσεων είναι να πιάσουμε τουλάχιστον το μέσο όρο", εξήγησε και πρόσθεσε πως υπάρχουν τρία σενάρια: "Το απαισιόδοξο σενάριο είναι να πάμε από το 6% στο 10%, με το ρεαλιστικό να φθάνει στο Ε.Ε. μ.ο. και το 25%, ενώ το πολύ αισιόδοξο σενάριο, που δεν ξέρω αν είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να πάμε στο 35%", είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα εκτιμάται πως με τις αλλαγές δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους, μετά την εμπειρία τους ως προσωπικοί γιατροί στην περιφέρεια, να επιλέξουν την ειδικότητα. "Ο προσωπικός γιατρός δεν είναι ειδικότητα, αλλά ρόλος", πρόσθεσε.
Έτσι, με τη μεταρρύθμιση παύει να υφίσταται ο θεσμός των αγροτικών ιατρών αλλά θα είναι προσωπικοί ιατροί υποχρεωτική θητείας, σε επίπεδο δήμου, ενισχύοντας το προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του συστήματος υγείας. "Δηλαδή, αν ένας δήμος έχει 10 χιλιάδες κατοίκους, με το δεδομένο των 2.000 ανά Προσωπικό Γιατρό, τότε θα έχουμε 5 ΠΙ σε αυτό το δήμο", διευκρίνισε.
Αν μετά το χρόνο τους ως προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας επιλέξουν να πάρουν την κατεύθυνση του Γενικού Γιατρού ή του Παθολόγου θα λάβει 46.000 μικτά ή 30.000 ευρώ καθαρά, ετησίως. Παράλληλα, θα τους δίνονται επιπλέον κίνητρα για την ένταξη ασθενών στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού και προληπτικού ελέγχου. "Οσες, για παράδειγμα, περισσότερες εγγεγραμμένες γυναίκες σε ΠΙ, υποβληθούν σε εξετάσεις στο πλαίσιο του "Φ. Γεννηματα" θα μεταφράζεται σε bonus για τους προσωπικούς τους γιατρούς", διευκρίνισε.
"Φαινόμενα, όπου αγροτικοί ιατροί εργάζονται χρόνια σε αυτό το ρόλο θα σταματήσει", ξεκαθάρισε.
Στο κίνητρο των 1.800 ευρώ σε άγονες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και τα επιπλέον χρήματα στους νοσηλευτές, θα προστεθούν και επιπλέον κίνητρα . Επιπλέον, θα ανοίξουν θέσεις και για την κάλυψη θέσεων ΠΙ στα αστικά κέντρα, από προσωπικούς ιατρούς υποχρεωτικής θητείας.
Έχουμε 1.261 γιατρούς υπαίθρου και αναμένεται να ανοίξουν άλλες 1.270 θέσεις, από προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας. Σήμερα έχουμε 1.200 ιδιώτες στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, έχοντας εγγεγραμμένο το 55% του πληθυσμού της χώρας.
Με αυτές τις παρεμβάσεις εκτιμάται ότι στην επόμενη χρονιά θα έχουμε άλλους 2.500 προσωπικούς γιατρούς. Διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα του θεσμού σε εξειδικευμένους γιατρούς, αλλά πλέον εστιάζει το σύστημα σε παθολόγους και γενικούς γιατρούς.
Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές και στο σύστημα των ποινών, όπως ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.
Επαναπατρισμός γιατρών
Με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού και του αριθμού των Παθολόγων και των Γενικών Ιατρών θα αρχίσει και ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού ιατρών από αυτές τις ειδικότητες από Βρετανία και Κύπρο.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα δοθούν οικονομικά κίνητρα και ένα δομημένο περιβάλλον, "καθώς ο ασαφής ρόλος τους στο πλαίσιο ενός νοσοκομείου ή κέντρου υγείας, αποτελεί αντικίνητρο για πολλούς", ανέφερε η κα Αγαπησάκη. Μάλιστα, στο υπάρχουν κίνητρο μειωμένης φορολόγησης θα προστεθεί μια γενναία οικονομικής ενίσχυσης 100 με 150.000 ευρώ ετησίως!
Ο "πλοηγός" φροντίδας
Ο ρόλος του πλοηγού, της πυξίδας των ασθενών στο σύστημα υγείας πρόκειται να αποδοθεί σε έναν διαφορετικό πρόσωπο, που δεν θα είναι ιατρικό προσωπικό.
"Ο ΠΙ δεν θα είναι πια μόνος. Θα έχει βοήθεια. Σε κάποιες χώρες υπάρχει ο λεγόμενος patient navigator, ένας συντονιστής φροντίδας. Αυτός ο συντονιστής θα επικοινωνεί περαιτέρω με τους ασθενείς, θα ειδοποιεί ακόμη και τηλεφωνικά για τις εξετάσεις που χρειάζονται οι ασθενείς, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες", δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.
"Θα κατευθύνει σαν πυξίδα, σαν πλοηγός τους ασθενείς, σε όλες τις ανάγκες, ιδίως τις διαδικαστικές, βοηθώντας τους να βρουν την κατάλληλη εξέταση, την κατάλληλη υπηρεσία κοκ. "Θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις, ενώ εξετάζουμε το ενδεχόμενο να απευθύνουμε κάλεσμα και για εθελοντές", ανέφερε σε ερώτηση του News4Health, η κα Αγαπηδάκη.
Παράλληλα, ο προσωπικός ιατρός υποχρεωτικής θητείας θα ενισχυθεί και με υπηρεσίες τηλεϊατρικής.