Η ανάκληση της «θετικής λίστας» από τον Υπουργό Υγείας, στο παρά πέντε από τη δημοσίευση της και για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», είχε προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία.
Όπως κατέστη σαφές, οι αυξήσεις στη συμμετοχή κάποιων ασθενών για την αγορά φαρμάκων ιδιαιτέρως ευαίσθητων θεραπευτικών κατηγοριών, αποτέλεσμα της εφαρμογής πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών, θα σήμαινε περαιτέρω επιβάρυνση των πλέον ευάλωτων ομάδων πολιτών.
Έτσι, ο Υπουργός Υγείας έλαβε την απόφαση να αποσύρει τη «θετική λίστα» λίγο πριν αυτή τεθεί σε ισχύ στις 17 Οκτωβρίου, και να την επαναφέρει αφού είχε «βάλει στον πάγο» τις αλλαγές στο πλαίσιο αποζημίωσης των φαρμάκων, όπως είχε γράψει το News4health, στα μέσα Οκτωβρίου.
Διαβάστε σχετικά ⇒ «Στο παρά πέντε» προσπάθειες αποφυγής αύξησης της συμμετοχής για συγκεκριμένα φάρμακα
Το «εμπόδιο» της εξίσωσης ασφαλιστικής και λιανικής τιμής
Με τη θετική λίστα που θα έμπαινε σε ισχύ 17 Οκτωβρίου, ουσιαστικά θα έμπαιναν σε ισχύ και οι αλλαγές στη συμμετοχή των ασθενών, που προέκυπταν από πρόσφατη απόφαση, σύμφωνα με την οποία πλέον δεν θα εξισωνόταν η τιμή αποζημίωσης με τη λιανική, για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, βασικά γενόσημα.
Η αλλαγή στο πλαίσιο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση της έμμεσης συμμετοχής ασθενών σε κάποια φάρμακα, αφού θα καλούνταν να πληρώσουν και τη διαφορά λιανικής με ασφαλιστική τιμή, εφόσον επέλεγαν ακριβότερο σκεύασμα.
Υπολογίστηκε, μάλιστα, ότι η επιβάρυνση θα άγγιζε τα 30 εκατ. ευρώ, συνολικά.
Οι πληροφορίες ανέφεραν πως θα επηρεάζονταν κατηγορίες όπως νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, που πέραν των κοινωνικών χαρακτηριστικών τους, δύσκολα οι ασθενείς θα μπορούσαν, για παράδειγμα να μετακινηθούν σε άλλο (πιθανόν φθηνότερο φάρμακο).
Έτσι, ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε να μεταθέσει την έναρξη ισχύος των αλλαγών στο κομμάτι της αποζημίωσης, όπως έγραψε το News4Health.
Πριν από αυτό έπρεπε να ανακληθεί η θετική λίστα και να τεθεί υπό επανεξέταση, τρέχοντας μοντέλα για να διαπιστωθεί το εύρος του ζητήματος, ώστε να γίνουν και διορθώσεις, σε τεχνικό επίπεδο.
Κατ’ επέκταση, με τη δημοσίευση της νέας Υπουργικής Απόφασης, που «παγώνει» τις αλλαγές ουσιαστικά ανοίγει και ο δρόμος για την έκδοση της θετικής λίστας.
Αρχικά, θα αναρτηθεί στο site του ΕΟΦ για διαβούλευση, πιθανόν εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αναρτηθεί, με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που θα την θέτει σε ισχύ.
Διαβάστε σχετικά ⇒ «Παγώνουν» οι πιθανές αυξήσεις στη συμμετοχή ασθενών: Στο 2023 οι αλλαγές στην εξίσωση ασφαλιστικής και λιανικής τιμής σε φάρμακα
Η… «πολυαναμενόμενη» θετική λίστα
Βέβαια, η έκδοση της θετικής λίστας καταγράφει ήδη σημαντική καθυστέρηση και το ερώτημα είναι πόσο θα είναι σε ισχύ.
Ο κατάλογος με τα περίπου 6.900 φάρμακα που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ επί της ουσίας, δημοσιεύεται συνήθως μετά την ετήσια διαδικασία Ανατιμολόγησης. Εν ολίγοις, η εν λόγω θετική λίστα θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ το αργότερο εντός καλοκαιριού, δεδομένου ότι το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων είχε τεθεί σε ισχύ το Φεβρουάριο.
Λογικά, λοιπόν, με την επόμενη ετήσια ανατιμολόγηση να αναμένεται στις αρχές του 2023, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα θετική λίστα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.