Όπως τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας, οι φαρμακοποιοί φαίνεται να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα τα οποία θεωρούν βιοϊσοδύναμα, εν τούτοις στην πλειονότητά τους δεν συμφωνούν με τη χρήση τους σε περιπτώσεις σοβαρών ή επικίνδυνων παθήσεων. «Η απώλεια γενικότερης εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητα διασφάλισης του υγειονομικού συστήματος, αλλά και ο υποβαθμισμένος ρόλος του φαρμακοποιού ως τελικού διαχειριστή στην περίπτωση των γενόσημων επιδρούν αρνητικά ως παράγοντες για την υλοποίηση της πολιτικής προώθησής τους», σημειώνεται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα το 74,1%, των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η δραστικότητα των γενοσήμων είναι ανάλογη με εκείνη των πρωτότυπων φαρμάκων. Επιπλέον, το 63,5% των φαρμακοποιών του ΕΟΠΥΥ πιστεύει ότι ανάλογη είναι και η ασφάλεια, αλλά και οι προδιαγραφές (66,4%).
Ωστόσο, ελάχιστη πίστη έχουν στην ικανότητα των ελληνικών αρχών για διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των γενόσημων φαρμάκων, αφού το 65% απάντησε αρνητικά. Το 59,6% του δείγματος πιστεύει ότι η αντικατάσταση των πρωτοτύπων φαρμάκων με γενόσημα στη βάση της δραστικής ουσίας πρέπει να γίνεται και από τους φαρμακοποιούς και μάλιστα μόνο το 33,7% πιστεύει ότι η αντικατάσταση των πρωτοτύπων φαρμάκων με γενόσημα πρέπει να γίνεται μόνο από τους γιατρούς.
Παράλληλα, όμως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 59,6%, θα προτιμούσε τη χρήση γενόσημων φαρμάκων σε παθήσεις που δεν απειλούν άμεσα τη ζωή του ασθενή, ενώ 60,6% πιστεύει ότι θα έπρεπε να αποφεύγεται η χρήση γενόσημων φαρμάκων σε παθήσεις που μπορούν να επιφέρουν άμεσα βλάβη/αναπηρία.