«Έχουμε φύγει από την επείγουσα κατάσταση, αλλά ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι εδώ. Να μην ξεχνάμε ότι ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών που έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες», είπε.
Αναφερόμενος στο καλοκαίρι που πέρασε υπογράμμισε πως τα απανωτά επιδημικά κύματα ευνοήθηκαν από την μεγάλη χαλάρωση των μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο γεγονός που όπως τόνισε «οδήγησε στη δυνατότητά του να μπορεί ο ιός να μεταλλάσσεται πάρα πολύ εύκολα».
«Κάποιοι έλεγαν στην αρχή αυτής της πανδημίας ότι θα δημιουργηθεί ανοσία αγέλης, ανοσιακό τείχος. Ωστόσο, αυτό δεν παρατηρείται στους συγκεκριμένους ιούς».
Ο ίδιος επεσήμανε την ύπαρξη ποικίλων μεταλλάξεων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, προειδοποιώντας για νέο εντονότερο κύμα πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ερωτηθείς για την long covid, επισήμανε ότι στα νεότερα άτομα, είναι σπάνιες οι πιθανότητες κάποιος να καταλήξει από τη νόσο λόγω σοβαρών επιπλοκών σε αντίθεση με τον κίνδυνο που διατρέχουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (με ενδιάμεση ηλικία τα 80 έτη).
«Τα άτομα που έχουν περάσει κορονοϊό έχουν αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, για νευρολογικά νοσήματα, για αυτοάνοσα και ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε πια και σε μια άλλη επιδημία που έχει να κάνει με τις νευρολογικές επιπλοκές», υπογράμμισε ο κ. Τσακρής προσθέτοντας ότι πρόκειται για συμπτώματα μακροχρόνιας επίπτωσης του ιού.
Ο κ. Τσακρής κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολίων τονίζοντας την ανάγκη για εγρήγορση των ειδικών τόσο για την αντιμετώπιση περιστατικών γρίπης όσο και για κορονοϊού τους επόμενους μήνες.