Ειδικότερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «επιζητούμε την πλήρη ολοκλήρωση των διεθνών μελετών με αυστηρά κριτήρια, ώστε να μπορεί ο κόσμος να εμβολιαστεί με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο.
Οι αιτίες αισιοδοξίας
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε σε ποια φάση βρίσκονται οι δοκιμές για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και αιτιολόγησε από που πηγάζει η αισιοδοξία του. Εξέφρασε, όμως, τον προβληματισμό του για τη διάρκεια της ανοσίας.
«Είμαι αισιόδοξος γιατί έχει υπάρξει σημαντική απάντηση στα Τ Λεμφοκύτταρα. Δεν είμαι σίγουρος, όμως, για τη διάρκεια της ανοσίας των εμβολίων. Γι΄αυτό ίσως χρειαστεί η λήψη 2 δόσεων. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται 170 εμβόλια, τα 9 από αυτά βρίσκονται ήδη ή θα μπουν σύντομα σε κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ. Τα 7 είναι ηδη σε 3η Φάση» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Το εμβόλιο πρέπει να δοκιμάζεται σε συνθήκες επιδημίας, όπως γίνεται με αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμπλήρωσε.
Τέλος σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα υποστήριξε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο «δοκιμάζονται ως θεραπεία αλλά συζητείται η χρήση τους και ως προληπτικό εμβόλιο για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».
Η πολιτική εκμετάλλευση του εμβολίου
Ο κ. Τσιόδρας έθιξε και το θέμα της πολιτικής εκμετάλλευσης του εμβολίου. «Έχει αρχίσει να με ενοχλεί ότι το εμβόλιο γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πάντως, ότι η Ε.Ε. στηρίζει προσπάθειες για την ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο.