Στο θέμα της ορθής χρήσης μάσκας, τόσο από τα παιδιά όσο και από όλους μας, εστίασε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόδρας κατά την επιστροφή του στην τακτική ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Καθηγητής σημείωσε με αφοπλιστικό τρόπο πως θεωρεί τη μάσκα ένα μαχαίρι με 2 όψεις.
«Από τη μια χρησιμοποιείται για καλό σκοπό από τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες, σε μικρά παιδιά με ασθένειες που απειλούν την άμυνα τους, όπως μικροί ογκολογικοί ασθενείς, ώστε να μην εκτεθούν στα μικρόβιο και τώρα για λίγο, εύχομαι, καιρό στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Μας προφυλάσσει για να μην πάρουμε πιο δύσκολα μέτρα, άλλωστε είναι υποστήριξη στα υπόλοιπα μέτρα, όπως η τήρηση της απόφασης και αποφυγή επαφών.
Από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό, ανέφερε. «Πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα προσωπικό μας απαγορευτικό, ένα προσωπικό lockdown. Αυτό πρέπει να γίνει παρά τα επιστημονικά επιχειρήματα εναντίον της, όπως ο κίνδυνος ψεύτικης αίσθησης ασφάλειας, κακής χρήσης, τα οποία τα είχα κατονομάσει και στο παρελθόν. Όχι γιατί έλεγα άλλα τότε και άλλα τώρα, αλλά γιατί άλλαξαν οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών, βάσει νεότερων επιστημονικών δεδομένων, με την επιτροπή των ειδικών να υιοθετεί τη νέα προσέγγιση».
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε πως και τότε οι απόψεις των μελών της Επιτροπής ήταν μοιρασμένες, «που με ανακούφιζε γιατί γνώριζα ότι ακούγονται όλες οι απόψεις και δεν έχουμε χάσει την ικανότητα να συζητούμε και να κρίνουμε με κριτήρια επιστημονικά».
«Οι επιστήμονες προτείνουν, η πολιτεία αποφασίζει και κόσμος εφαρμόζει και τα μέτρα κρίνονται από την εφαρμογή τους», υπογράμμισε. Κάλεσε λοιπόν τους μεγάλους να κάνουν σωστότερη χρήση της μάσκας, ώστε να δίνεται το σωστό παράδειγμα στα παιδιά, αλλά είμαστε και πιο επικεντρωμένη στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα και όχι στην υποχρεωτικότητα του μέτρου.
Ο κ. Τσιόδρας πάντως απάντησε και στην κριτική για την απόσταση που έχει κρατήσει από τις δημόσιες εμφανίσεις.
«Όχι γιατί δεν ενδιαφέρομαι για την ενημέρωση σας. Αλλά έχουμε επικεντρωθεί με τους επιστήμονες της Επιτροπής στη βαθύτερη ανάλυση των στοιχείων για την πορεία του ιού, στις νεότερες εξελίξεις για τις θεραπείες και τα εμβόλια, τη συνεχή εκτίμηση κινδύνου. Ειδικές υποομάδες της Επιτροπής ανανέωσαν τα κριτήρια για τα τεστ, τις θεραπευτικές οδηγίες, όπως η ρεμβδεσιβίρη», σημείωσε ο Καθηγητής.
«Μέλη της επιτροπής αναλαμβάνουν κατά καιρούς το ρόλο της ενημέρωση σας, ώστε να συνεχίζεται αδιάληπτα η δουλειά. Εισηγούμαστε με ουδέτερο πνεύμα, ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως η Πολιτεία λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις», είπε μεταξύ άλλων, εξηγώντας το σύνθετο έργο των επιστημόνων της επιτροπής.
«Το δυσκολότερο είναι να αποδεχθούμε την αβεβαιότητα μίας πρωτόγνωρης κατάστασης. Η μικροκοινωνία του καθενός μας, αλλά περισσότερο η συνείδηση μας η εσωτερική μας φωνή θα παραμείνουν οι κριτές μας», κατέληξε.