"Η επιδημία αυτή τη στιγμή καθορίζεται από τα σκληρά δεδομένα, που αφορούν στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους. Το Euromomo επιτηρεί τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από τον ιό, που δείχνει τρομερές αυξήσεις, πολλαπλές σταθερές αποκλίσεις πάνω από το μέσο όρο, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αλλά δεν δείχνει αντίστοιχη εικόνα για τη χώρα μας" είπε ο καθηγητής.
Σημειώνεται ότι το Εuromomo δημοσιεύει κάθε εβδομάδα αναφορές για όλες τις αιτίες της θνησιμότητας που αφορά σε 24 χώρες μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Κάθε Πέμπτη το μεσημέρι εκδίδεται μια αναλυτική έκθεση, η οποία δείχνει την εικόνα της θνησιμότητας στις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιεύτηκε, τα επίπεδα θνησιμότητας στην χώρα μας δεν συγκρινονται πράγματι με αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Τι συμβαίνει με τα δεδομένα
Το επίπεδο θνησιμότητας σε ανθρώπους άνω των 65 ετών σίγουρα είναι μεγάλο και αυτή η παρατήρηση ισχύει για όλες τις χώρες. Τα δεδομένα που αντλεί το παρατηρητήριο αυτό, από τις 24 χώρες αυτές, μπορεί να διαφέρουν βέβαια, καθώς ολοένα και προστίθεται νέοι αριθμοί, σημειώνει το Euromomo στην αρχική του σελίδα.
Οι αριθμοί από χώρα σε χώρα μπορεί να διαφέρουν δηλαδή, λόγω της τοπικής καθυστέρησης που ενδέχεται να υπάρχει στην ενημέρωση των δεδομένων.