Ο Σ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε μια μελέτη που αφορά επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε 55 χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, επανέλαβε ότι πρέπει να πηγαίνουμε κανονικά στο νοσοκομείο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή μόνο το 20% των συμμετεχόντων αντιμετωπίζεται με το συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση, όσο στην φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό όπως εξήγησε οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως για εξετάσεις.
“Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, γιατί καταγράφηκε η έλλειψη αυτής της θεραπευτικής αντιμετώπισης, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακής έκβασης και μικρότερες πιθανότητες καλής, λειτουργικής έκβασης των ασθενών αυτών.
Ιδιαίτερα με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο, το να διενεργήσει κανείς ενδοφλέβια θρομβόλυση, η οποία διαλύει τον θρόμβο του εγκεφαλικού είναι περίπου 4,5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων” είπε ο ειδικός λοιμωξιολόγος.
Όπως πρόσθεσε: “Ακόμα και οι ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα όπως αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, δυσκολία στην ομιλία θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Αν δεν πάνε στο νοσοκομείο και παραμείνουν στο σπίτι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να χειροτερέψουν τα συμπτώματά τους και να μην μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία όταν προσέλθουν στο νοσοκομείο’.
Για να καταλήξει: “Το ότι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο. Φυσικά και πάμε όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για την υγεία μας”.