Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχολίασε σχετικά με τους Ρομά: «Σε κάποιες χώρες, δυστυχώς, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς. Αφορούν τη διασπορά του ιού όταν εφαρμόζονται. Οι συμπολίτες μας δε θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν όπως έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίση, για διχασμό, για διαιρέσεις στην κοινωνία μας ούτε στις υπόλοιπες του κόσμου. Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κατάσταση».
Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι Ρομά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. «Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία, καθώς κάποιοι από αυτούς ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και διαχωρισμένες οικισμούς. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, κάτι που καθιστά δύσκολη την τήρηση κανόνων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Είναι, επίσης, δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας που βρέθηκε στη Λάρισα με αφορμή ένα κρούσμα κορονοϊού σε οικισμό Ρομά, συνεχάρη τους ανθρώπους αυτούς για την υπεύθυνη στάση τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν έτσι. Το πρώτο κρούσμα οδήγησε στην καταγραφή 19 περαιτέρω κρουσμάτων στον οικισμό.
Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε στη συνέχεια αν για την προστασία ομάδων, όπως οι Ρομά, οι χρήστες ενδοφλέβιων και οι άστεγοι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπέδωση της δημοκρατίας.
«Οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο. Απλώς οι συνθήκες υγιεινής είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Θεωρώ ότι φυσικά και είμαστε μία δημοκρατική χώρα με δημοκρατικές ευαισθησίες και γι αυτό βρεθήκαμε και σήμερα κοντά τους. Πιστέψτε μας ότι μάς αγκάλιασαν και εμείς αισθανθήκαμε μέρος της κοινότητάς τους και δικοί τους άνθρωποι. Πράγματι όπου υπάρχει φτώχεια, ανασφάλιστος κόσμος, που δεν έχει πρόσβαση στην υγεία παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Brooklyn, τύπου Queens. Άνθρωποι, δηλαδή, όπου φτωχοί, κοινωνικά περιθωριοποιημένοι δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας και φυσικά είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Οι περισσότεροι είναι νέοι σε ηλικία και γι αυτό το μήνυμα μας ήταν να προστατεύσουμε τους ευπαθείς. Δε θες να θρηνήσεις νεκρούς σε αυτό το χώρο. Τους συγχωρούμε γιατί ήταν αγάπη τα 5 λεπτά που ήμασταν μαζί τους και ήταν λιγότερο από ένα μέτρο. Και εμείς το ίδιο αλλά μπήκαμε στη φωτιά μαζί τους γιατί αισθανθήκαμε ότι περισσότερο μετρούσε η αγάπη μας εκείνα τα 5 λεπτά και όχι τα 2 μέτρα απόστασης μεταξύ όλων. Αυτό το κατάλαβαν και εκείνοι και εμείς. Τους έχω εμπιστοσύνη ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια».
Ας σημειωθεί ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 4 νέοι θάνατοι, 90 συνολικά και 56 νέα κρούσματα. Έτσι, τα κρούσματα συνολικά έφτασαν τα 2011.