Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως τόνισε σε παλαιότερη ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.
Νωρίτερα, ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 2632. Παράλληλα, ανακοίνωσε 2 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας να έχει φτάσει στους 146.
"Yπάρχει αβεβαιότητα ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι"
Σε κάθε περίπτωση, ο Σ.Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει μια επιστημονική αβεβαιότητα στον τρόπο που διαχειρίζεται κάποιος τα δεδομένα. Όπως είπε: “Όσο περισσότερα δεδομένα έχεις, τόσο καλύτερες μπορεί να είναι οι προβλέψεις για τη μείωση του αναπαραγωγικού ρυθμού της επιδημίας και τελικά τον περιορισμό της επιδημίας στο R κάτω από το 1, ώστε κάθε ένας να μολύνει λιγότερους από έναν και η επιδημία να σβήσει”.
Επίσης, ο ειδικός τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν καταγράφεται σωστά στις περισσότερες χώρες. Διενεργήθηκε στην πρώτη φάση της επιδημίας στις περισσότερες χώρες σε χαμηλούς αριθμούς, υπολογίζεται ανά 1.000 ή 10.000 του πληθυσμού.
Όπως εξήγησε σε κάποιες χώρες οι καταγραφές γινόταν με αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια, που αφορούσαν τους ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, τους ανθρώπους που χρειάζονταν νοσηλεία, τους ανθρώπους οι οποίοι έμπαιναν στο νοσοκομείο, τις επαφές τους και φυσικά διάφορες επιδημίες σε κλειστούς χώρους, όπως έγινε και στην Ελλάδα. Έτσι, αυτό σταδιακά θα αυξηθεί και όσο αυξάνεται αυτός ο αριθμός, θα μας δίνει μια ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα στους αριθμούς Ρ0 και ΡΤ.
Όπως είπε ο ίδιος: “Το Ρ0 είναι ο γενικότερος αναπαραγωγικός ρυθμός, το ΡΤ είναι ο πραγματικός αναπαραγωγικός ρυθμός, το τι γίνεται σήμερα στη χώρα, που σας είχα πει σε προηγούμενα δελτία τύπου, ότι θα τον λέμε και θα τον βλέπουμε εμείς κάθε μέρα, θα τον παρακολουθούμε σαν Επιτροπή.
Το δεύτερο είναι ο πραγματικός αριθμός των νοσηλευομένων, των ασθενών οι οποίοι είναι σε ΜΕΘ, των ασθενών οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι και τον αριθμό των ασθενών που πεθαίνουν.
Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι γίνεται υποκαταγραφή στο γενικότερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, εκεί είναι πολύ λιγότερη η υποκαταγραφή. Παρόλα αυτά, τα νούμερα είναι μικρότερα. Και όσο καλύτερα είναι τα μέτρα, τόσο μικρότερα είναι τα νούμερα”.
Η αλήθεια πίσω από τα πραγματικά κρούσματα
Όπως διευκρίνισε ο Σ.Τσιόδρας, το παρατηρητήριο, EuroMOMO, αναδείχθηκε ως αξιόπιστος δείκτης των συνεπειών της νόσου από την Ευρωπαία Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Νόσων, την Andrea Ammon.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση αυτούς τους αριθμούς του παρατηρητηρίου οι οποίοι είναι πολύ σκληρά δεδομένα, πολύ κοντά στην αλήθεια, μπορεί κανείς να φτιάξει μια πολύ ακριβέστερη εικόνα του Ρ0 και του ΡΤ.
Από την άλλη μεριά, ωστόσο αναφερόμενος στη Γερμανία, για παράδειγμα, τόνισε ότι δε μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τα δεδομένα αυτά, γιατί δεν έχουν πλήρη καταγραφή των θανάτων. Μιλώντας για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων στη χώρα μας ο Σ.Τσιόδρας είπε: “Eμείς κάναμε και μια ακόμα υπερβολή. Οποιοσδήποτε πέθαινε από ή με Covid καταγραφόταν σαν να πέθαινε από Covid. Θυμάμαι, για παράδειγμα, μια εγκεφαλική αιμορραγία. Το να έχεις Covid δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνεις από την Covid. Εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις από Covid, το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή. Και νομίζω είμαστε σωστοί που το κάναμε αυτό.
Εκεί λοιπόν που η υποκαταγραφή είναι πολύ λιγότερη, στα σκληρά δεδομένα, χρησιμοποιούμε για να εκτιμήσουμε ακόμα καλύτερα το Ρ0 και το ΡΤ, το οποίο δεν μπορούν να το κάνουν οι Γερμανοί”.
Σε κάθε περίπτωση, όσο μειώνεται αυτό το διάστημα των ορίων, το εύρος των εκτιμήσεών σου, τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια υπάρχει εξήγησε τονίζοντας ότι με την πάροδο των ημερών και των εβδομάδων στη χώρα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στα χέρια μας για να εκτιμήσουμε το τι θα γίνει.
Με μαθηματική ακρίβεια 98,5%, το R0 είναι πολύ κάτω από το 1 ωστόσο ο Σ.Τσιόδρας δεν αποκάλυψε το ακριβές νούμερο. “Είναι κάτω από το 0,5, αλλά το παρακολουθούμε. Με αισιοδοξία, με προσδοκία ότι όλοι μας θα εκμεταλλευτούμε αυτήν την καλή περίσταση και θα αισθανθούμε την πολύτιμη συμμετοχή μας στο να κατέβει το R0 στην ελληνική κοινωνία τόσο χαμηλά. Και δεν θα σκεφτούμε πρόστιμα, κύριε Υπουργέ, θα σκεφτούμε ότι πρέπει να το κάνουμε και πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι περήφανη” είπε χαρακτηριστικά.