Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης στις 31 Μαρτίου θα εισηγηθεί την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών του ΕΣΥ. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στην αναστολή εργασίας τους ή αν θα τους απολύσει από το Σύστημα Υγείας.
Αυτή η στάση του Υπουργού Υγείας προκάλεσε την πρόσφατη οργισμένη δήλωση του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθού, ο οποίος έκανε λόγο για μια «εξέλιξη ακραίου αυταρχισμού και κοινωνικής αγριότητας, αλλά και μη αναλογική με όρους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».
Ο κ. Πλεύρης απάντησε, ότι η ανακοίνωση του κ. Ξανθού εκφράζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των εμβολίων.
«Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί χωρίς προσχήματα την πλήρη κάλυψη στους αντιεμβολιαστες. Στηρίζει στην τραγική μειοψηφία υγειονομικών κατά του εμβολιασμού και τους παρέχει απλόχερα την πολιτική του αγκαλιά».
Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας, τόνισε ότι πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης είναι «η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί και με πίστη στην επιστήμη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης».
Η ανακοίνωση του Ξανθού
Πριν τις δηλώσεις Πλεύρη, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, είχε ασκήσει δριμεία κριτική για την πιθανή επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόλυση 5.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
«Αυτή η εμμονή σε μια ακροδεξιάς κοπής πολιτική τιμωρητισμού και «σιδηράς πυγμής», θα επιδεινώσει το εργασιακό κλίμα στο ΕΣΥ, θα στερήσει πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό από τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές υγείας, θα οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία και στη φτώχεια και θα δώσει στο «πληγωμένο», από την πανδημία και την κυβερνητική απαξίωση, Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη «χαριστική βολή» είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι, ο κ. Ξανθός κάλεσε την κυβέρνηση να μην απολύσουν κανένα εργαζόμενο του ΕΣΥ και να διασφαλίσει αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους και υψηλά standards υγειονομικής ασφάλειας.
Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, υποστήριξε το εξής: «Θεωρούμε τον εμβολιασμό κατά της covid-19 όχι μόνο πράξη ατομικής προστασίας αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι σε ευάλωτους συνανθρώπους μας. Δεν υπερασπιζόμαστε λοιπόν το “δικαίωμα” στο μη εμβολιασμό αλλά το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και στην επιβίωση. Γιατί η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να προστατευθεί χωρίς κοινωνική συνοχή και Κράτος Δικαίου» κατέληξε.